23 Şubat 2019 Cumartesi

Kanada Kebek Hükümeti’nin Göçmen Başvuruları İptal Kararı Yargı Yolunda


Kanada’nın Kebek hükümetinin dosya eritme bahanesiyle Kebek Kalifiye Göçmen Programı (QSW) kapsamında yapılan 18.000 kalifiye göçmen başvurusunu toptan iptal etme kararı yargıya taşınıyor.

Bir grup göçmenlik avukatı Kebek eyaletinin başvuruları iptal etmesi yerine işlemesi için mahkeme emri çıkarmak istiyor.

Geçtiğimiz günlerde Kebek hükümeti 7 Şubat’ta hazırlanan bir tasarıyla birikmiş olan 18.000 göçmenlik başvurusunu toptan reddetmeye hazırlandığını duyurmuştu.

Bill 9 adlı tasarı kabul edilirse 18.000 başvurunun hepsi toptan reddedilecek ve başvuru ücretleri sahiplerine iade edilecek.

Kebek göçmenlik avukatları derneği (AQAADI) tarafından geçen çarşamba yapılan yürütmeyi durdurma talebinde hükümetin yasa tasarısının tamamen kanun dışı olduğu ve bu kararın başvuran kişilerin hayatlarında onarılamaz sonuçlar doğuracağı belirtildi.

Yapılan başvurda bu kişilerin birçoğunun başvuru seçim sürecinin sonlarına geldikleri ve bu kararın Kanada’da yeni bir hayat kurma planlarını yok edeceği belirtildi.

AQAADI’nin yaptığı başvuruda Kebek göçmenlik bakanının kanunen yapılan başvurular üzerinde karar verme zorunluluğunun bulunduğunu fakat sadece ret etmek için takdir yetkisinin bulunmadığı da belirtildi.

AQAADI, Kebek yüksek mahkemesinin hükümete Kebek seçilme sertifikası işlemlerinin (CSQ) normal hızında işlemesini emretmesi talebinde bulunuyor.

CSQ belgesi Kebek kalifiye göçmen programında kabul edilen kişilere düzenleniyor ve düzenlenen kişi bu belge ile federal hükümete daimi göçmenlik başvurusunu yapıyor.

CSQ belgeleri de artık düzenlenmiyor. Bu durumdan binlerce kişi, eşleri ve çocukları da etkileniyor.

Reddedilecek başvuruların toplamı 18.000 ediyor ve başvurulardaki eşler ve çocuklarla birlikte rakamlar daha çok katlanıyor.

AQAADI’nin başvurusu Cuma günü mahkemede görülecek.

Kebek hükümetinin başvuruları toptan reddetme adımı oldukça eleştiri çekmişti. Başvuru yapanların bazıları halihazırda Kebek’te yaşayan ve çalışanlardan oluşuyor.

Murat Kandemir, 23 Şubat 2019  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder