25 Şubat 2019 Pazartesi

Kanada’dan Yeni Bakıcı Göçmenlik Pilot Programları


Kanada hükümeti iki yeni beş yıllık göçmenlik pilot programını devreye sokuyor.

Ülkede çalışacak yabancı bakıcılar artık bu yeni pilot programlar sayesinde aileleriyle birlikte Kanada’ya göçmen olarak yerleşebilecekler.

Yürürlükteki eski programların aksine artık bakıcılar daha rahat işveren değiştirebilecekler ve bakmakla oldukları aile üyeleri daha rahat Kanada’ya gelebilecek.

Duyuruyu 23 Şubat’ta bizzat Kanada’nın göçmenlik bakanı Ahmed Hussen yaptı.

Yeni pilot programlarla başvuran bakıcılar Kanada’da çalışmaya başlamadan önce göçmenlik açısından değerlendirilecekler. Bakıcının çalışma izni alması ve iki yıllık iş tecrübesi olmasından sonra doğrudan göçmen olma şansını yakalayacaklar.

Bu iki yeni pilot program yürürlükte olan iki bakıcı programını yürürlükten kaldıracak. Yeni pilot programlarla artık bakıcılara gerekli olduğunda hızlıca iş değiştirmeye izin veren mesleğe özel çalışma izni verilecek. Ayrıca bakıcıların bakmakla yükümlü olduğu eşlerine çalışma izni ve çocuklarına Kanada’da okuma izni düzenlenecek.

Göçmenlik bakanı ilgili paydaşların konuyla ilgili yorumlarını inceledikten sonra yeni bir ara geçiş programı da hazırladı. 4 Mart-4 Haziran 2019 arasında başvuru kabul edecek olan geçici programda özellikle Kanada’da çalışan bakıcılar yararlanacak. Eski programda bakıcılar Kanada’da çalışıyorlar fakat göçmen olamıyorlardı.

Geçici olarak oluşturulan ara geçiş programı ile şu an çalışan bakıcılara göçmenlik fırsatı veriliyor. Geçiş programında göçmenlik uygunluk kriterleri daha esnek hale getirildi ve eskiye göre göçmen olmak isteyen bakıcıya göçmen olma fırsatı sunuldu.

Kanada hükümeti öteden beri biriken dosyalarla uğraşıyor. Bu dosyaların önemli bir bölümü de bakıcıların yaptıkları başvurular oluşturuyor.

Başvuru kriterlerine gelelim.

Türk vatandaşları tarafından pek rağbet görmeyen hasta, çocuk ya da yaşlı bakıcıların en az lise diploması, iki sene iş tecrübesi ve İngilizce (IELTS Genel Eğitim sınavında 5 seviyesinde) ya da Franszıca sınav sonuç belgesi gerekiyor.  

Programla ilgili daha fazla detayı yakında paylaşacağız.

Murat Kandemir, 25 Şubat 2019   

1 yorum:

  1. Kanada vatandaşı olmadan nasıl orada bakıcılık yapıyolar. Şu an orada bakıcılk yapan çalışanlar hangi statüyle Kanadada çalışıyorlar. Bazı göçmenlik başvurularında önce ülke içerisindekileri değerlendiriyolar gibi yazılar oluyo, ülke içerisinde hangi statü ile o kadar uzun süre duruyolar anlamış değilim tam olarak.

    YanıtlaSil