27 Şubat 2019 Çarşamba

Ontario 2018 Yılında 6850 Kişiyi Göçmen Olarak Seçti


Kanada’nın Ontario eyaleti 2018 yılında toplam 6.850 kişiyi aday göstererek göçmen kabul etti.

Yayınlanan Ontario Eyalet Aday Programı (OINP) 2018 raporuna göre eyalet, aday gösterdiği göçmenlerin yarısını Kanada’nın federal ekspres giriş aday havuzundan seçti. Tüm seçilenlerin dörtte biri yüksek teknoloji çalışanlarından oluşuyor.

OINP programı Ontario’nun kendi istediği nitelikle göçmenleri seçmesine imkan veriyor.

Kanada’nın tüm eyaletlerinin kendilerine özel göçmenlik programları bulunuyor. Eyaletler bu göçmenlik programları vasıtasıyla istedikleri nitelikteki göçmeni aday olarak gösteriyorlar ve aday gösterilen göçmenler daha sonra federal hükümete daimi ikamet başvurusu yapabiliyorlar.

22 Şubat’ta yayınlanan rapora göre Ontario 2018 yılı için 6.850 aday gösterme kotasını doldurdu. Aileleriyle birlikte toplamda 13.571 kişi Ontario eyaletine yerleşmiş bulunuyor.

2018 yılında Ontario tarafından aday gösterilenlerin yaklaşık yarısı federal hükümetin herkese açık olan ekspres giriş sisteminde kayıtlı adaylardan oluştu. Ekspres giriş sistemini federal hükümet işletiyor ve federal hükümetin üç ana göçmenlik programı (FSWC, CEC ve FSTC) kapsamında göçmen kabul ediyor.

OINP’in federal ekspres giriş sistemine uyumlu üç göçmenlik kategorisi bulunuyor. İnsan sermayesi öncelikleri (HCP), Fransızca konuşan kalifiye göçmenler (FSSW) ve zanaatkarlar (skilled trades).

Bu alt kategorilerle OINP, federal ekspres giriş sisteminde kayıtlı adayları inceliyor ve istediği kriterleri taşıyan adayları seçiyor.

Rapora göre geçtiğimiz sene insan sermayesi öncelikleri kategorisi özellikle çok aktifti ve 2018’de 2.190 kişiyi göçmen olarak kabul etti.

648 kişi ise zanaatkar ve 387 kişi de Fransızca konuşan kalifiye göçmen kategorisinden seçildi.

Ontario’nun ekspres giriş kategorilerinden yararlanmak isteyen adayların federal ekspres giriş sisteminde mutlaka hesap açmaları ve profil oluşturmaları gerekiyor.

Ontario, seçtiği adayların dörtte birini teknoloji sektörü çalışanları arasından seçti. OINP raporuna göre teknoloji sektörü çalışanları yazılım mühendisleri ve tasarımcılar, bilgisayar mühendisleri ve interaktif medya geliştiricileri, IT sistem analistleri ve teknoloji danışmanlarından oluştu.

Raporda ayrıca ilginç istatistik bilgileri de yer aldı. 2018 yılında aday gösterilenler toplam 147 ülkeden yapılmış.

Bu ülkeler içinde Hindistan tabi ki yine en çok göçmen gönderen ülke oldu. OINP’in seçtiği göçmenlerin yüzde 39’u yani 2.651 kişi Hindistan’dan oldu. Yüzde 21 oranla OINP programına en çok göçmen gönderen ikinci ülke ise 1.424 adayla Çin oldu.

Kabul edilen tüm adayların sadece yüzde 36’sının kabul edilmek için iş teklifi vardı. OINP’in iş teklifi kriteri olan göçmenlik kategorileri de bulunuyor.

Ontario göçmenlik aday programında iş teklifi istenmeyen kategorilere yüksek lisans ve doktora mezunları kategorileride dahil. Bu kategorilerden başvurmak için Ontario’da okumuş olmak ve diğer kriterleri taşımak gerekiyor.

Eyaletin OINP kapsamında kabul edilecek göçmenlik başvuruları 2019 yılında da oldukça hareketli geçecek. Bu sene şu ana kadar 2.053 aday OINP’in ekspres giriş sistemine uyumlu kategorilerinden seçildi.

Arada bir OINP resmi sitesini incelemekte fayda var.

Murat Kandemir, 27 Şubat 2019  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder