31 Mart 2019 Pazar

Kanada Ekspres Giriş Sistemi 2019 İlk Çeyrek Raporu


Geçtiğimiz seneye göre Kanada ekspres giriş sistemi 2019 yılına ilk çeyrekte hızlı bir giriş yaptı.

Kanada’nın ekspres giriş göçmenlik sisteminde göçmen olarak kabul edilen adaylara düzenlenen göçmenlik davetiyesi (ITA) sayısı 2019’un ilk çeyreğinde 2018 yılının aynı dönemine göre artış gösterdi. 2019 yılının ilk çeyreğinde düzenlenen ITA sayısı 21.200 olarak kayda geçerken 2018 yılının ilk çeyreğinde düzenlenen ITA sayısı ise 17.500 adetti.

2018 yılında toplam 89.800 ITA düzenlendi. Bu sayı ekspres giriş sisteminin uygulanmaya başlamasından bu yana ki yıllık bazda en büyük rakam olarak tarihe geçti.

Hükümetin kabul edilecek yıllık göçmen sayısı hedefi 2021’de yıllık 350.000 olarak belirlenmişti.

2019 ve 2020 göçmen alımı hedefleri göz önüne alındığında 2019 yılında kabul edilecek göçmen sayısının 2018’den fazla olacağı düşünülüyor.

Kanada’nın federal hükümeti tarafından işletilen ekspres giriş (express entry) göçmenlik sistemi ülkenin federal kalifiye işgören sınıfı (FSW), federal kalifiye zanaatkar sınıfı (FSTC) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) programları vasıtasıyla yabancı göçmenlerin başvurularının işlendiği bir sistemdir.

Göçmen olmak isteyen adayların ekspres giriş sistemine kayıt yaptırarak oluşturduğu profiller temel insan sermayesi, beceri aktarımı ve diğer ek faktörlere göre değerlendiriliyor. Her bir profile kapsamlı sıralama sistemi (CRS) puanı verilmektedir. Bir adayın alacağı en çok puan 1.200 olmakta ve CRS puanı adayın ekspres giriş havuzunda seçilmesinde kullanılmaktadır.

Kanada hükümeti düzenli aralıklarla yaptığı çekilişte yüksek puanı olan belli sayıda adayı göçmen olarak kabul etmekte ve davetiye göndererek başvurularını tamamlamalarını istemektedir.

2018 yılının ilk çeyreği ile bu senenin aynı dönemindeki ilk çeyrekte düzenlenen ITA sayılarını karşılaştırdığımızda bu sene daha fazla ITA’nın düzenlendiğini görebiliriz.

2017 yılında federal hükümet toplamda 86.023 ITA düzenlemiş bu rakam 2018 yılında artarak 89.800 olmuştu. Bu sene bu rakamın üstünde ITA sayısı bekleniyor.

Çekiliş bazında seçilen aday sayılarına baktığımızda ekspres giriş sisteminde çekiliş başına seçilen adayı sayısının 3.350 olduğunu görüyoruz. Son altı çekilişin dördünde 3.350 kişi seçilirken sadece iki çekilişte her bir çekiliş için 3.900 aday davetiye almış.

Bu yılın ilk çeyreğinde seçilebilmek için gerekli minimum CRS skor seviyesi 438’e kadar düştü. Bu rakam 436’ya düştüğü 2017’nin ilk çeyreğinden bu yana ki en düşük seviye.

Minimum CRS skoru bir adayın Kanada’ya göçmen olarak kabul edilmesi gereken en düşük puanı gösteriyor. Kabul edilmek için gereken minimum skor seviyesini bir çekilişte kabul edilen göçmen sayısı belirliyor. Ekspres giriş sistemindeki adaylar puanlarına göre sıralandırılıyor ve seçiliyorlar. Seçilen adaylara daimi ikamet başvurularını tamamlamaları için davetiye gönderiliyor.

438 en düşük CRS skoru olarak kayda geçse de sistemde 31 Mayıs 2017’de yapılan çekilişte kabul edilmek için gerekli CRS puanı 413 olarak belirlenmiş ve bu puan üzerindeki kişiler kabul edilmişti.

Kanada hükümeti genel olarak her ay iki çekiliş yapıyor ve belli sayıda göçmeni kabul ediyor. Seyrek te olsa ayda bir çekiliş yapıldığı da oluyor. Aylık yapılan çekilişler arası ne kadar uzarsa seçilmek için gerekli minimum puan seviyesi o derecede artıyor. Geçtiğimiz 10 Ocak ve 20 Şubat tarihlerinde iki çekiliş yapılmış ve bu çekilişler arasındaki 20 günden fazla süre CRS puan seviyesinin yükselmesine sebep olmuştu. Her ay belli aralıklarla yapılan iki çekiliş puan seviyelerinin normal seyretmesine sebep oluyor.   

Şu an ki puan seviyesi 450’lerde seyrediyor.

Diğer önemli bir konu da çekilişlerde kabul edilen göçmen adayı sayısıdır. Son dört ekspres giriş her bir çekilişinde 3.350 kişi göçmen olarak kabul edildi. Halbuki 2018 yılı sonlarında ve 2019 yılı ilk çekilişlerinde her bir çekilişte kabul eden göçmen sayısı 3.900 olarak kayda geçti.

2019 yılında her bir çekilişte kabul edilecek göçmen sayısının da artması bekleniyor. Eğer IRCC çekiliş başına seçilecek göçmen sayısını arttırırsa bu CRS puan seviyelerini düşürecek.

Kendi seçtiği göçmenleri kendi işlettikleri eyalet aday göçmenlik programları (PNP) ile seçen Kanada eyaletlerinin de 2019 yılının ilk çeyreğinde oldukça hareketli olduğunu görüyoruz.

Kanada’nın herhangi bir eyaleti tarafından aday gösterilerek seçilen kişilere eyalet aday sertifikası düzenleniyor ve bu sertifika ile kişi federal göçmenlik sistemi, eskpres girişte ek 600 puan alarak çekilişlerde seçilmeyi garantiliyor.

Aynı federal göçmenlik seviyeleri gibi IRCC’nin PNP programları ile Kanada’ya getirilecek göçmen kotası da oldukça yüksek tutuluyor. Bu sene PNP programları ile Kanada’ya gelecek kişi sayısının 61.000 olması hedefleniyor. Bu sayının 2021’de yıllık 71.300’e kadar çıkarılması bekleniyor.

2019 yılının ilk çeyreğinde Ontario’nun popüler insan sermayesi öncelikleri (HCP) kategorisi 439-448 CRS puanı olan 1.493 adayı göçmen olarak kabul etti.
Ontario’nun eyalet aday göçmenlik programı (OINP) ekspres giriş havuzunda hem HCP hem de kendi Ontario ekspres giriş kategorileri kriterlerine uygun adayları seçiyor. HCP kategorisinin iki alt kategorisi bulunuyor: Fransızca konuşan kalifiye işçi ve zanaatkarlar göçmenlik kategorileri.

Nova Scotia eyalet göçmenlik programı (NSNP) kapsamında işletilen üç alt kategori federal ekspres giriş sistemine uyumlu halde göçmen kabul ediyor.

Diğer eyaletlerden Saskatchewan, Manitoba ve Prince Edwards Island eyaletleri ekspres giriş sistemine uyumlu göçmenlik kategorilerinden göçmen kabul etmeye devam ediyorlar.

Murat Kandemir, 31 Mart 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder