31 Mart 2019 Pazar

Kanada İnşaat Sektörünün İşgücü İhtiyacı 300.000


BuildForce Kanada araştırmasına göre emekli olan sayısı yüzünden Kanada’nın inşaat sektörü önümüzdeki 10 yıl içinde daha fazla işçiye ihtiyacı olacak.

Araştırma kurumuna göre önümüzdeki 10 yıl içinde 261.000 işçi emekliye ayırlacak ve bu durum inşaat sektöründe işgücü açığı yaratacak. Önümüzdeki aynı dönem içinde işe alınacakların 221.300 olması sebebiyle net işgücü ihtiyacının 40.000 olacağı tahmin ediliyor. İşçiye olan ihtiyacın artmasıyla 44.100 yeni iş pozisyonu ile birlikte inşaat sektörüne bağlı bakım sektöründeki işgücü ihtiyacı toplamda 80.000 kişi edecek.

Yeni işe alım uygulanmazsa inşaat sektörü işverenlerinin önümüzdeki on yıl içinde ihtiyacı olacağı işçi sayısı en az 300.000 olacak.

İnşaat sektörünün genç işçileri hem işe alma hem de eğitme hem de tekrar işgücüne kazandırmak için çaba göstermesi gerekiyor. Bunun için sadece lokal işgücü değil aynı zamanda başka sektörlerden ya da yeni göçmenlerden insan kaynağı sağlanması gerekiyor.

BuildForce geçmiş 20 yılda güçlü bir büyüme olduğunun ve bunun 2021 tahminleri için iyi bir veri seti olduğunun altını çiziyor ve özellikle müteahhitlerin daha fazla işçi bulmak için çabalaması gerektiğine işaret ediyor. Bazı eyaletlerde inşaat işleri artıyor ve bazı eyaletlerde iş sayısı düşüyor. Eyaletlerdeki işgücü ihtiyaç değişiklikleri insanların iş bulmak için eyalet değiştirmesine sebep oluyor.

İşgücü ihtiyacı biraz da nüfus trendlerine bağlanıyor. Diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Kanada’nın nüfusu yaşlanıyor ve nüfus büyümesi yavaşlıyor. 2028 yılına gelindiğinde ortalama bir inşaat işçisinin 42 yaşında ve tüm işgücünün yüzde 22’sinin de emekliye ayrılacağı hesaplanıyor. Emekliye ayrılanların yerleri hemen doldurulamıyor. Mesleki ustalık ve çıraklık eğitimleri bazen yıllar sürebiliyor. Bu yüzden sektördeki firmaların erkenden harekete geçmesi önemli. BuildForce yeni işçilerin sektöre kazandırılmasının sektörün çabasına bağlı olduğunu belirtiyor.

2019 ve 2028 yılları arasında inşaat firmalarının en az 135.900 işçiye (129.100 emeklinin yerine ve 6.800 yeni işçi) ihtiyacı olduğu hesaplanıyor. Konut dışı inşaat sektörüne ise talep daha fazla olacak. 131.900 işçinin emekliye ayrılacağı ve yeni 32.400 işçiye ihtiyaç olacağı hesaplandığında sektörün toplamda 164.300 işçiye ihtiyaç olacağı tahmin ediliyor.

BuildForca işçi ihtiyacını karşılamak için sektörün özellikle kadınlar, yerliler ve göçmenler gibi geleneksel olarak yeterli temsil edilmeyen gruplara yönelik yeni işe alım stratejileri oluşturmasını tavsiye ediyor.

Geçen sene kadınlar inşaat sektörü ve bakım endüstrisi işgücünün yüzde 13’ünü, oluştururken şantiye işçilerinin yüzde 3,8’ini oluşturdu. Kadınlar tüm Kanada sektörlerinin yüzde 48 ve üzeri işgücünü oluşturuyor. 2021 ve 2028 arasında kadınların inşaat sektöründe işgücüne katılım oranının yüzde 8 artacağı öngörülüyor.

Kadınların aksine yerli Kanadalıların inşaat sektörü işgücüne katılım oranı yaklaşık 9,6 olarak kayda geçiyor. BuildForce’a göre yerli Kanadalıların işgücüne katılımında da artış bekleniyor.

Nihayet her sene düzenli olarak Kanada’ya kabul edilen 300.000 yeni göçmen içinden inşaat sektörüne işçi kazandırılması önümüzdeki 10 yıl içinde yeni atılımlarla mümkün olacak. Sonuçta sektörü birçok yeni göçmenin çalışmaya başladığı ana sektörlerden birisidir.

Eskiden özellikle Avrupa ve Kuzey ve Güney Amerika’dan gelenler Kanada’nın yeni göçmenlerinin önemli bir bölümünü oluşturmaktaydı. Ne var ki yapılan araştırmalar son yıllarda Kanada’ya gelenlerin üçte ikisinin Asya ülkelerinden olduğunu gösteriyor. Filipinler, Hindistan, Çin, İran ve Suriye gibi ülkelerden gelenlerin Avrupa ve Amerika kıtalarından gelenlere göre inşaat sektörüne katılımları oldukça düşük.

BuildForce’a göre inşaat sektörünün daha çok işçi çekebilmesi için personal alımı projeleri üzerine düşmesi gerekiyor.

Murat Kandemir, 31 Mart 2019     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder