4 Mart 2019 Pazartesi

“Saskatchewan Kanada’dan ayrılsın mı?”


Yukarıdaki soru bu sıralar Saskatchewan’da bilbordalarda görülüyor?

Kanada’nın kırsal özgürlük hareketi (prairie freedom movement) billboardlara yukarıdaki yazıyı astırdı.

Kanada’nın kırsal eyaletleri Saskatchewan, Alberta ve Manitoba’nın farklılığını ortaya koymaya çalışan kırsal özgürlük hareketi grubu 114 yıldır Kanada’nın bir parçası olan Saskatchewan’nın ayrılıp ayrılmaması gerektiğini sorguluyor.

Kırsal özgürlük hareketi Regina’da üç ve Saskatoon şehirlerinde bir bilboarda yukarıdaki mesajı astırdı.

Batı Kanada’nın ayrılma duygularını ortaya çıkarma amacını güden grup Doğu Kanada’nın siyasi ve ekonomik çıkarlarının Manitoba, Saskatchewan ve Alberta’nınkilerle uyuşmadığı iddiasında.

Kırsal özgürlük hareketi sözcüsü Peter Downing bir gazeteye verdiği mülakatta dürüst insanlar olduklarını ve Batı Kanada olarak daha çok çalıştıklarını başka insanların birşeylerini talep etmediklerini ifade ediyor.

Edmonton ve Calgary şehirlerinde de benzer tartışmalar yaşanmıştı. Manitoba’da kırsal özgürlük hareketine dahil edildi.

Kanada’nın merkez eyaletlerindeki bu ayrılıkçı taleplerinin özünde eyaletlerin farklı pay almaları yatıyor. Tartışma özellikle Kebek eyaletinin diğer eylaletlere göre milyarlarca dolar daha fazla pay alması ekseninde yaşanıyor.

Downing eyaletler arasındaki eğitim konusunda bazı farklılıklara da dikkat çekerek örnek veriyor. Batı eyaletlerinde yüksek öğretim öğrencilerinin mezun olduklarında yüksek miktarda borçla kolej ya da üniversite diploması aldıklarını belirten Downing Kebek eyaletinde ise eyalet hükümetin maddi yardımlarıyla yüksek eğitimin öğrenciler için neredeyse bedavaya geldiğini belirtiyor.

Saskatchewan’nın Kanada birliğinden ayrılması hem siyasi anlamda hem de doğal kaynakların uluslararası pazarlara ulaştırılması gibi önemli konulardan dolayı şimdilik mümkün görünmüyor.

1995 Kebek bağımsızlık referandumu ve şimdilerde Brexit ile daha da görünür olan ayrılmanın yaratacağı yatırımcı belirsizliği de diğer önemli bir risk.

Kırsal özgürlük hareketi bir eyaletin ayrılmasına imkan veremeyecek de olsa yaklaşmakta olan ekim ayındaki federal seçimlerin öncesinde Batı Kanada’nın ekonomik çıkarlarının taraflarca tartışılmasına sebep olacağı kesin.

Ne Saskatchewan ne de Alberta’nın Kanada’dan ayrılması olası gözükmemekle birlikte Batı eyaletlerinde yaşayan Kanadalıların diğer eyaletlerle aynı hakları talep etmesi ve seslerini daha da yükseltmesi tartışmaları önemli. Bu tartışmaların devam edeceği görülüyor.

Murat Kandemir, 04 Mart 2019    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder