29 Mart 2019 Cuma

Kebek’ten Kapsamlı Dini Semboller Yasağı Tasarısı


Kanada’daki Kebek eyaletinin hazırladığı tüm dini sembollerin takılması ve giyilmesini yasaklayan seküler yasa tasarısı hayli tartışma götürecek nitelikte.

Eyaletin hazırladığı yasa tasarısında Kebek’teki devlet okulu öğretmenlerin ve müdürlerin de başörtüsü ya da kipa takmaları yasaklanıyor.  

Bu tasarıyla Kebek’in sağcı Coalition Avenir Quebec (CAQ) hükümeti dini semboller dışında dini giysilerin de yasaklanacağının işaretini verdi.

Polis, mahkeme muhafızları, gardiyan ya da orman görevleri gibi silah taşıyan kamu personeli herhangi bir dini sembolü ya da işareti taşıyamayacak.

Yasaklar hakim ve savcıları da kapsıyacak.

Tasarının bugünlerde masaya yatırılması bekleniyor. Tasarının şu an ki halinde yasaklamanın sınırı 2007 ve 2008’de kamu araştırmalarının sonucunda oluşturulan Bouchard-Taylor raporunda tavsiye edilen makul seviyelerin de ötesine geçmiş durumda.

CAQ partisi tasarısına Parti Quebecois partisinden de destek umuyor.

Parti Quebecois yüzde 17.1 ve CAQ’nin 37.4 oy oranı ile birlikte iki partinin parlamentoda toplam oy oran yüzde 54’ü aşıyor.

Federal liberal parti milletvekili Anthony Housefather tasarıyı desteklemediğini açıkladı ve başkanlığını yaptığı adalet komitesi toplantısında terör saldırısına kurban gidenleri anan bir kadın Yeni Zelanda polisinin desteklemek amacıyla başörtülü şekilde attığı Twitter fotoğrafını gösterdi.

Liberal milletvekili tasarının olduğu gibi geçmesi halinde Kebek’teki herhangi bir kamu görevlisinin Müslüman topluma bu şekilde destek veremeyeceğini ifade etti.

Anthony Housefather dini özgürlüklere inandığını ve bu yasağı destekleyenlerin tekrar düşünmesi gerektiğini söyledi.

Yakın zamanda Kebek parlamentosunda oldukça hararetli tartışmaların olacağı kesin.

Murat Kandemir, 29 Mart 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder