29 Ekim 2019 Salı

Atlantik Kanada Bölgesi Göçmenlik Devrimi Yaşıyor


Kanada’nın Atlantik bölgesinde yer alan Newfoundland and Labrador (NL), Prince Edward Island (PEI), Nova Scotia (NS) ve New Brunswick (NB) eyaletlerine yerleşen göçmen sayısı son 20 yılda oldukça fazla arttı.

2011 ve 2016 yılları arasında Atlantik Kanada nüfus artışının en az olduğu bölgeler olarak göze çarptı. Az göçmen alımı nüfus artışının önündeki engellerden birisiydi.

Nüfus artışı Atlantik Kanada bölgesinde ekonomik büyüme için gerekli unsurlardan birisi. Bunun farkında olan Newfoundland and Labrador, Prince Edward Island, Nova Scotia ve New Brunswick eyaletleri daha fazla göçmen almak için ellerinden geleni yapmaya başladılar.

Atlantik eyaletleri daha fazla göçmen almak için yaptığı çabalarının meyvelerini görüyorlar. Tüm Kanada’nın yüzde 6.5’i nüfus oranına denk olan bölge 2000’li yıllarda Kanada’ya gelen tüm göçmenlerin sadece yüzde birini bölgelerine çekebiliyorlardı.

Son zamanlarda ise bölgeye yerleşen göçmen sayısında artış görülmektedir. 20 yıl öncesine kadar yılda yaklaşık 3.000 göçmen çekebilen Atlantik bölgesi bugün yılda yaklaşık 14.000 göçmen çekiyor.


Saskatchewan ve Manitoba dahil Atlantik bölgesindeki tüm eyaletler göçmen sayısını arttırabilmek için eyalet aday göçmenlik programlarına (PNP) güveniyorlar.

Eyaletler kendi oluşturdukları göçmenlik programları (PNP) sayesinde istedikleri nitelikteki göçmenleri kabul edebiliyorlar.

PNP’ler küçük eyaletlerin daha fazla göçmen kazanabilmelerine olanak vermesi için 1999 da yürürlüğe kondu. 1999 yılında New Brunswick eyaleti bölgede PNP programı oluşturan ilk eyalet olarak öne çıktı. Onu aynı yıl Newfoundland and Labrador takip etti. Prince Edwards Island ve Nova Scotia eyaletleri de sırasıyla 2001 ve 2003 yıllarında kendi PNPlerini oluşturdular.

2017 yılında Atlantik göçmenlik pilot programı (AIP) oluşturuldu ve bölgedeki eyaletlere daha fazla göçmen kazanılması hedeflendi. AIP oluşturulduğundan bu yana 4.200 yeni göçmen Atlantik eyaletlerine yerleşti.

Kısacası AIP ve PNP şu anda bölgeye giden göçmenlerin çoğunluğunun kullanabildiği ana programlar olarak göze çarpıyor.

Newfoundland and Labrador yeni gelen göçmenleirn yüzde sekseni için AIP ve PNP’ye borçlu.

PNP programları PEI’ye yerleşen göçmenlerin yüzde 90’ı tarafından kullanıldı. 2018 ve 2019 kayıtlarına göre PNP yöntemini kullanan göçmen sayısı azalmış olmakla birlikte AIP programı ile gelen göçmen sayısı iyice artış gösterdi.

AIP ile PEI’ye gelen göçmen sayısı 2019 yılının ilk dokuz ayında 235 oldu. 2018 yılında ise bölgeye gelen göçmen sayısı 200 olarak kayıtlara geçti.

Nova Scotia da ise AIP oldukça kullanılan bir yol. 2019 yılının ilk dokuz ayında 1.000 yeni göçmen NS’ye AIP ile yerleşmiş. Bu sayı 2018 yılında sadece 375’ti.

AIP ve PNP göçmen alım kotalarının yükselmesi de gelen göçmen sayısını arttırdı. PNP ve AIP programları sayesinde Nova Scotia’ya 2018 yılında toplamda 6.000 göçmen yerleşti.

New Brunswick’te de göçmen artışı yaşanıyor. AIP’den en çok fayda gören eyalet olan NB’ye yerleşen göçmen sayısı 2019 yılında şu ana kadar 1.200 oldu. Bu eyalete yerleşen göçmen sayısı geçen sene 4.600 oldu ve bu sene bu sayının 5.000’i geçmesi bekleniyor.

Tüm bu bulgular gösteriyor ki AIP ve PNP bölgede bir göçmenlik patlaması yarattı. Gelen göçmen sayılarının artmasıyla bölge göçmenlikten daha fazla fayda sağlamış oldu.

Murat Kandemir, 29 Ekim 2019  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder