28 Ekim 2019 Pazartesi

Kebek Eyaleti 169 Kalifiye Göçmeni Kabul Etti


Kanada’nın Kebek eyaleti düzenlediği son elemede 169 yabancı kalifiye işçiyi yeni göçmenleri olarak kabul etti.

Elemeler Kebek eyaletinin geçtiğimiz temmuz ayında başlattığı Arrima portalı üzerinden gerçekleştirildi.

Arrima ile şu ana kadar kabul edilen göçmen sayısı 1,595’i buldu.  

Arrima sayesinde Kebek eyaleti kendi bölgesi için istediği niteklikte yabancıları göçmen olarak kabul ediyor.

25 Eylül’de yapılan elemenin detayları geçtiğimiz gün (25 Ekim) açıklandı. Kebek göçmenlik bakanlığı seçilen kişilerin daha önceden iptal edilen 16.000 Kebek kalifiye göçmen programı (QSWP) başvuru sahiplerinden olduğunu duyurdu.

Kebek’in göçmenlik yasası 16 Haziran 2019 itibariyle revize edilmiş ve QSWP programına başvuru yapmış fakat sonuçlandırılmamış başvurular toptan iptal edilmişti.

25 Eylül’de kabul edilenler Arrima portalına kayıt yaptıranların içinden seçildi. 4 Temmuz’dan bu yana Kebek tarafından kabul edilen ve Arrima’ya kayıtlı QSWP adayları sayısı 1,595’e ulaştı.

2018 yılında kamuoyuna duyurulan Arrima portalı, Kebek eyaleti kalifiye işçi programına (QSWP) başvuracak adayların eski sistem olan kağıt başvuru yapmak yerine çevirim içi profil oluşturarak başvuruların kabul edildiği bir portaldır. Kebek’e yerleşmek isteyen yabancılar bu portala kayıt yaptırıyor ve EOI denilen bu kayıtla eyaletle ilgilendiklerini gösteriyorlar.

EOI ile eyaletin QSWP programı ile seçilenlere Kanada’ya göçmenlik başvurusu yapabilmeleri için eyalet aday sertifikası (QSC) düzenleniyor.

Kebek’e yerleşmek isteyen adaylar Arrima’da hesap oluşturuyorlar ve EOI kaydı oluşturulduktan sonra aldıkları puana ve diğer kriterlere göre havuzda sıralandırılıyorlar.

Arrima aday havuzunda kayıtlı adaylar arasında eyaletin işgücü pazarı ihtiyaçlarına göre belirli aralıklarla yabancı adaylar göçmen olarak seçiliyorlar.

Havuzdan seçilen adaylara CSQ belgesi düzenleniyor ve Kebek’ten bu belgeyi alan adaylar Kanada’nın federal bakanlığına daimi ikamet başvurularını yapabiliyorlar.

Murat Kandemir, 28 Ekim 2019    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder