30 Ekim 2019 Çarşamba

Kanada Liberal Azınlık Hükümetinin Göçmenlik Vaatleri

Kanada’nın Liberal parti lideri Justin Trudeau kampanya döneminde göçmenlik konusunda bazı seçim vaatlerinde bulunmuştu. Genel olanların dışında bu vaatlerin en önemlilerinden birisi de belediyelerin ekonomik göçmenleri sponsor edebilmelerine olanak yaratmaktı.  

Seçimler sonrasında ancak azınlık hükümeti kurabilecek olan Liberal hükümetin hangi göçmenlik vaatlerini yerine getirebileceği merak konusu oldu. Şimdiki parlamento sayısında ya NDP ya da Blok Kebek partisi anahtar rolü üstleniyor.

Liberallerin yaptığı vaatlerin birisi de ABD ve Kanada arasında yürürlükte olan Üçüncü Güvenli Ülke Anlaşmasını (STCA) modernize etmekte vardı.

Üçüncü Güvenli Ülke Anlaşması 2017 yılından bu yana Kanada’ya gelen sığınmacı sayısının artmasıyla tekrar tartışmalı hale geldi. Bu anlaşma ile sığınmacılar sınırda ve hatta Kanada’nın yasal olmayan giriş noktalarından giriş yaparak siyasi sığınma hakkı başvurusu yapabiliyorlar.

Trudeau ve Liberaller STCA’da yapılacak değişikliklerin sınır güvenliğini arttıracağı ve Kanada’nın iltica sistemini daha iyi hale getireceğini iddia ettiler.

STCA anlaşmasının bu yönde revize edilmesi Donald Trump’ın daha fazla göçmen ya da sığınmacının ABD içinde tutulmasını istemek anlamına geliyor. Oysa Donald Trump’ın göçmen ve mülteci adaylarına yaklaşımı oldukça belli.

Ayrıca NDP ve Blok Kebek partilerinin STCA’nın askıya alınması talebinde bulunması da unutulmamalı. Bu partiler STCA anlaşmasının ABD’nin iltica sisteminin iyileştirilmesine kadar geçici olarak durdurulmasını istiyor.

Liberal azınlık hükümet için en önemli parti haline gelen NDP parti lideri Jagmeet Singh ABD’den Kanada’ya gelen ve Trump yönetimi tarafından oldukça mağdur edilen mülteciler için ABD’nin artık güvenli ülke olmadığına inanıyor.

Seçim öncesinde ve süresince Liberaller açık bir şekilde göçmenlerin Kanada’nın ekonomik büyümesi için çok önemli olduklarında bahsettiler.

Liberallerin göçmenlik planına göre 2021 yılına kadar senede kabul edilecek göçmen sayısı 350.000 ile 400.000 arasında olacak. Bu sayıya ekonomik sınıf, aile sınıfı ve mülteciler sınıfından alınacakların sayısının arttırılmasıyla ulaşılacak.

Bütçe detaylarında da sınır güvenliği ve mülteci işlemlerinde kullanılacak 1.2 milyar doların ayrıldığı duyurulmuştu.

Ayrılan bu miktar özellikle birikmiş iltica talep dosyası sayısının azaltılmasında kullanılacak. Eylül sonu itibariyle şu ana kadar sonuçlandırılması beklenen sığınmacı dava sayısı 79.000’larda bulunuyor.

Liberallerin en büyük vaatlerinden birisi de küçük yerleşim birimlerinin göçmenlikten daha fazla pay almasıydı.

Bu kapsamda belediye göçmen programı oluşturulacağını ve bu program için 5.000 kota ayrılabileceği duyurulmuştu. Bu program sayesinde küçük olan bölge ve kasabalar kendi işgücü pazarı eksikliklerini giderebilecekler.

Liberaller ayrıca Atlantik göçmenlik pilot programına ek 5.000 kota konulacağı sözünü de vermişti.

Azınlık hükümetinin kurulup bu vaatleri nasıl gerçekleştireceğini zamanla göreceğiz.

Murat Kandemir, 30 Ekim 2019   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder