2 Ekim 2013 Çarşamba

Ara Geçiş Çalışma İzni (Bridging WP) ile Statü Zarar Görmeyecek

Kanada’da çalışma tecrübesi olan geçici işçiler daimi oturum müracaatına başvurduktan sonra göçmenlik işleminin bitmesini beklerken süreli olan çalışma izinlerini artık uzatabilecekler. BWP (Bridging Work Permit) denilen ve belli göçmenlik sınıflarında daimi oturum müsaadesi yapmış olan geçici işçilere verilen bu çalışma izni ile geçici işçiler Kanada’da göçmen olmayı beklerken yasadışı olmayacaklar.

Geçici çalışma izni sahipleri (temporary foreign worker) gerekli koşulları yerine getirdiklerinde daimi oturum müsaadesine başvurduktan sonra daimi oturum başvurularının sonuçlanmasını beklerken süreli olan çalışma izinleri bitebiliyor ve bu kişiler işlerinden ayrılmak zorunda kalıyor ve hatta ülkeden çıkmak zorunda kalabiliyorlardı. Devlet bu gibi durumda olanlar için 15 Aralık 2012’de BWP çalışma iznini tanıttı. Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın (CIC) bu duyurusunu daha önce yapmıştık. Bu izinle geçici işçiler Kanada’da yasal olarak kalabilecekler.

BWP’den halihazırda Kanada içinde bulunan sahibi oldukları çalışma izinleri bitmek üzere olan ve Federal Nitelikli Eleman Programı (FSW), Kanada Tecrübe Sınıfı (CEC), Eyalet Aday Programı (PNP) veya Federal Nitelikli İşçi Programlarından (FTSP) birisine başvuranlar ve programa uygun bulunanlar yararlanabilecekler.

BWP için yukarıda bahsi geçen ekonomik sınıflardan birinden başvuru yapmak ve en azından ön kabul almak gerekiyor. Yeni çalışma izni alacak olan işçinin çalışmakta olduğu işvereni yeni bir LMO (Labour Market Opinion) almak zorunda. Çalışma iznini yeniletmek istemeyen işçi CIC’ye başvurarak Kanada’da ziyaretçi olarak kalabilmek için belge alabilecek. Yeni çalışma izni almayan ve Kanada’da ziyaretçi izni almayan işçiler ilk çalışma izinleri bitimi sonrası ülkeden çıkmak zorunda kalacak.

Kanada içinde göçmenlik başvurusu yapan kişiler de açık çalışma izni alabilecekler. Live-in Caregiver sınıfı, eş sponsorluğu, mahkeme tarafından mülteci olarak tanınan kişiler de başvuruya uygun bulunduklarında açık çalışma iznine başvurabilecekler.

Özetlersek bridging WP için aşağıdaki kriterlere sahip olunmalı.

Yabancı kişi halihazırda Kanada’da bulunmalı,
Bu kişilerin çalışma izinleri geçerli ya da geçerliği 4 ay içinde bitecek olmalı,
FSW, CEC, PNP veya FSTP’ye başvurmuş asıl başvuru sahibi (principal applicant) olmalı,
Yapmış oldukları başvurularında programa uygun olduklarına dair ön onay yazısı almış olmalı,
Bridging WP’ye başvuru yapmış olmalı

Ara geçiş çalışma iznine Kanada’da statüsünü kaybetmiş olanlar başvuramazlar. Aynı şekilde sahip oldukları çalışma izinleri 4 aydan fazla geçerli olanlar da başvuru yapamazlar. Herhangi bir göçmenlik programına asıl başvuru yapanın eşi ve bakmakla yükümlü oldukları ayrıca bir çalışma izni başvurusu yapamazlar.

Bridging WP için adayların IMM 5710 kodlu formu ile başvurması gerekiyor. Bu başvurunun tam adı Application to Change Conditions, Extend my Stay or Remain in Canada as a Worker (IMM 5710)

Başvuru onaylandığında adaya 1 yıl geçerli Bridging WP verilecektir. Böylelikle asıl yaptığı Kanada göçmenlik başvurusunun sonuçlanmasını bekleyebilecektir. “Açık” olarak verilecek çalışma izni her sektöre ve mesleğe uygun olacak. Bu süre zarfında göçmenlik başvurusu cevaplandırılmamışsa ve adayın elindeki bridging WP bitmek üzereyse tekrar uzatılması için başvurulabilir.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 2 Ekim 2013   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder