9 Ekim 2013 Çarşamba

Grevdeki Elçilik Görevlileriyle Geçici Anlaşma Sağlandı

Devlet hizmetlerindeki en uzun grev geçici anlaşmayla sonlandı. Kanadalı diplomatlar hükümetle anlaşarak greve şimdilik son verdi.

Grev yüzünden vize verilme işlemleri aksamış tatilini Kanada’da geçirmek isteyen binlerce turist ya vize alamamış ya da başka ülkelere gitmişlerdi. Vize gecikmeleri yüzünden binlerce öğrenci Eylül ayında ders başı yapamamış ve çok mağdur olmuşlardı.  

Turizm endüstrisi ve üniversiteler dahil olmak üzere Kanada ekonomisine neredeyse 1 milyar dolar darbe vuran ve altı aydan fazla süren grevde kapalı kapılar ardında gerçekleşen yoğun görüşmeler sonrasında taraflar anlaşmaya vardı.

Grevi başlatan Profesyonel Yabancı Misyon Görevlileri Derneği (PAFSO) istediği ücret artışını alamadı fakat 2.5 milyon dolarlık kontrat yenilemesi alarak istediklerinin çoğunu almış oldu.

Geçici anlaşma taraflar arasında imzalandı ve sendika derhal grevi sonlandırdı.

PAFSO başkanı Tim Edwards sendikalarının anlaşmadan “memnun” olduğunu ve şimdi üyelerinin onayına sunacaklarını açıkladı.

Kanada’nın dış temsilciliklerinde çalışan ve Dış İşleri, Ticaret ve Gelişim Bakanlığı, Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı ve Kanada Sınır Güvenliği için çalışan yabancı misyon görevlileri Haziran 2011’den beri kontratsız çalışıyorlardı.

Grev aslında yabancı misyonlarda hizmet veren profesyonellerin ülke içinde ya da ülke dışında aynı işi yapmalarına karşın aralarındaki ücret farkı yüzünden doğmuştu.

Yurtdışında görevlendirilen memurlar dört kategoride değerlendiriliyor ve kademelerine göre 3.000 dolar ile 14.000 dolar arasında farklı ücret alıyorlar. Aldıkları ücretler ekonomistler, ticari ateşe görevlileri, politika analistleri ve avukatların kazançlarından daha az.

Şu ana kadar federal hükümet üç yıl için yüzde 5.2 zammın dışında bir ücret politikası gütmeyi reddetmiş ve yurtdışındaki Kanada elçilik ve konsolosluklarında çalışan profesyonellerin ücretlerinin çok iyi olduğunu iddia etmişti.

PAFSO ise hükümetin bundan daha iyisini yapabileceğine inandığını ve diğer sendikalarla daha iyi şartlarda anlaşarak avukatların, infaz memurlarının, mühendisler ve mimarların daha iyi ücret aldıklarına işaret etti.

Kanada’da 18 federal düzeyde sendika var ve PAFSO hükümetle anlaşmaya varabilmiş şanslı sendikalardan. Sınır görevlilerinin sendikası ile anlaşma hala sağlanamamış.

2014 yılı federal hükümeti zorlayacak zira önünde anlaşma yapması gereken sendikalar var.

PAFSO en küçük ve aslında uysal sayılan sendikalardan birisi. Daha önce 2002’de bir kez grev yapmış. PAFSO işçilerinin başarısı diğer tüm sendikalar için emsal teşkil edecek.

Grevini 2 Nisan’da başlatan PAFSO önce çalışma saatleri sonrasında BlackBerry telefonlarını kullanmama, resmi giyinmeme, öğle yemeğinde küçük çapta protestolar gibi “yumuşak taktikler” denedi.

Fakat sonra vize verilmesi işlemlerinin yavaşlatılması sendikanın en etkili taktiğiydi. Kitle olarak iş bırakmaktansa Pekin, Hong Kong, Şangay, Yeni Delhi, Chandigarh, Meksika ve Sao Paulo’daki elçiliklerdeki zaman zaman yapılan toptan iş bırakma eylemleri çok ses getirdi.

Kanada’da Kamu Hizmetleri İş İlişkileri Yasası uyarınca devlet lokavta başvuramıyor. Ayrıca turizm endüstrisi de yaz sezonunda ülkeye zar zor gelebilen turist sayısından şikâyetçi olunca grevin ülkeye maliyeti gündeme geldi.

Kanada üniversiteleri ve kolejler de grev yüzünden çok mağdur oldu. Uluslararası öğrenciler vizelerini zamanında alamadı ve Eylül ayında ders başı yapamadılar. Seslerini yükselten üniversite ve kolejler federal hükümete seslenerek grevin sonlandırılması için gerekenin yapılası çağrısında bulundular.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 9 Ekim 2013 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder