3 Ekim 2013 Perşembe

Ontario Mahkemesi Kraliçe’ye Bağlılık Yeminini Yasaya Uygun Buldu

Ontario mahkemesi vatandaşlık şartı olan Kraliçe’ye bağlılık yeminini ifade özgürlüğünün ihlali olsa da anayasaya uygun buldu.

Ontario Yüksek Mahkemesi Hakimi Edward Morgan Kanada’da yaşayan ve üç göçmenin vatandaşlıkta istenen Kraliçe’ye yemin zorunluluğunun ayrımcı olduğu ve adil olmadığı iddiasıyla açtığı davayı reddetti.

Kararında “Vatandaşlık yemini mecburi verilmesi gereken bir ifade sayılır” diyen Morgan “Haklar ve özgürlükler yasasının 1. Maddesi uyarınca ifade özgürlüğünün makul düzeyde kısıtlanması özgür ve demokratik toplumda kanuna uygundur” diyerek yemini yasaya uygun buldu.

Hakim Morgan aynı zamanda davacıların iddia ettiği gibi vatandaşlık yemininin dini ya da eşitlik haklarının ihlali olmadığı sonucuna vardı.

Davacıların avukatlarından Selwyn Pieters temyiz başvurusunda bulunacaklarını söyledi.

Pieters mahkemenin vatandaşlık yeminin ifade özgürlüğünü ihlal ettiğinin kabul etmesinin iyi bir başlangıç olduğuna inanıyor.

Vatandaşlık Yasası vatandaş olmak isteyenlerin, “Kanada Kraliçe’si 2. Elizabeth’e, varislerine ve haleflerine bağlı kalınacağına” dair yemin ya da tasdik etmesini şart koşuyor.

Uzun süredir Kanada’da yaşayan ve daimi ikamet kartı olan bazı göçmenler vatandaşlık yeminine karşı çıkarak “Kanada’ya sadakat”ın ifade edilmesinin yeterli olması gerektiğini düşünüyor.    

Federal hükümet Kraliçe’ye yeminin vatandaşlık şartı olarak Konfederasyon zamanından beri yürürlükte olduğunu söylüyor.

Hükümetle aynı görüşü paylaşan Hakim Morgan ifade özgürlüğünün ifade beyan etmemeyi de kapsadığını ve davacıların yemini yanlış tercüme ettiklerini ve yeminin amacını farklı gösterdiklerini ifade etti.

Hakime göre monarşiye karşı olmakta herkes özgür ve bu sistemin lağvedilmesi için yasal uğraş verilebilir. Bu ulus devrim yerine tartışma ortamı yaratmaktadır. Farklı fikirlerin dile getirilmesi Kanada siyasi kimliğinin bir parçasıdır.

Kraliçe’ye sadakat yemininin mahkeme macerası sürüyor. Ontario mahkemesinin kararı temyiz edildikten sonraki süreci hep birlikte takip edeceğiz.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 3 Ekim 2013 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder