25 Ekim 2013 Cuma

Alberta Eyaleti Göçmenlik Fırsatı Sunuyor

Alberta’da işçiler ve işçi olacaklar Kanada göçmeni olma şansını yakalıyor.

Kanada’ya göç etme yolları aranırken federal göçmenlik politikası göçmenliğe götüren en kolay yol olmayabiliyor. Eyalet düzeyinde zaman zaman göçmen olma fırsatları oluşabiliyor. Alberta eyaletinde de fırsat var.

Bu sene 13 Eylül’de Alberta Eyaleti kendi eyalet göçmen programında (PNP) bazı değişiklikler yaptığını duyurmuştu. Bu değişikliklerle eyalet bazı geçici işçileri kendi bölgesinden aday göstererek federal düzeyde göçmenlik şansı verecek.

Kanada’nın güneybatısında bulunan Alberta Eyaleti güneyde ABD’nin Montana Devleti ile sınır.  Saskatchewan, Nortwest Territories ve British Columbia Eyaletleri Alberta’nın diğer komşuları.

Kanada’nın en kalabalık dördüncü eyaleti olan Alberta özellikle güçlü petrol, tarım ve teknoloji endüstrileri sayesinde sağlam bir ekonomiye sahip.

Eyalette çalışma dört program altında mümkün olabilir. İşveren Çağrı, Stratejik Meslekler, Aile Sınıfı ve Çiftçi Programı.

Alberta bu kategorilerin bazılarında daimi oturum imkanı sunmaktadır.

İşveren çağrı programında özellikle yeme-içme sektöründe işçiler eyaletten göçmen adayı gösterilebiliyorlar.

28 Kasım 2013’e kadar Alberta’daki restoran işi sahibi işverenler kendi işçi sayılarının yüzde 20’si kadar kişiyi işe alabilir ve göçmen adayı gösterebilirler.

Aynı kategoride Kanada eğitim kurumlarından mezun olup Alberta’da çalışan kişiler de işveren garanti yazısı almadan federal düzeyde göçmen adayı olarak gösterilebilirler.

İşçinin mezuniyet sonrası çalışma izni (PGWP) olması ve mesleğinin de nitelikli ya da yarı nitelikli bir iş olması gerekiyor. PGWP sahibi mezunun Alberta’da ya da Kanada’da herhangi bir eyalette bulunan üniversite, yüksek okul, teknik okuldan sertifika, diploma, ön lisans ya da lisans derecesi almış olması da zorunlu.

Mezun olan işçi sınıfının dışında bazı çalışma müsaadesi olanlar stratejik meslek sınıfı altında göçmenlik başvurusu yapabilirler.

Bu tam beceri ya da orta derecede beceri gerektiren meslekler için de uygun olabilir.

28 Kasım 2013’e kadar inşaatta yardımcı ve kalifiyesiz işçiler, temizlik personeli, uzman temizlik personeli, bina kapıcı, bina görevlileri ve bakıcı gibi orta derecede beceri gerektiren meslek sahipleri 28 Kasım 2013’e kadar başvuru yapabilir.

Alberta’da çalışabilmek ve eyalet aday programına başvuran kişiler Federal Nitelikli Eleman Programı (FSW) altında başvuru yapabilirler.

2013 FSW başvurusu yapmak isteyen ve Kanada iş teklifi olmayan ya da doktora sahibi olan aday programda kabul edilen 24 mesleğin birinde son on yılda edinilmiş bir yıllık iş tecrübesine sahip olmalı. Dil yeterliğine de sahip olması gereken aday 5 ayrı kriterde uygulanan puan sisteminde en az 67 puanı da almak zorunda.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 25 Ekim 2013 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder