24 Aralık 2013 Salı

Kanada Anne-Baba ve Aile Büyükleri Göçmenlik Programı Açılmak için Gün Sayıyor

Bakanlığın resmi internet adresinden 18 Aralık 2013’te yayınlanan basın açıklaması ile yakında açılacak anne-baba ve aile büyükleri göçmenlik programı (PGP) hakkında detaylar kamuoyu ile paylaşıldı.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı 2013’ün ilk altı ayında 45.000 daimi ikamet sahibi göçmenin aile sınıfı (family class) altında ülkeye kabul edildiğini belirtti. Bu rakam 2012’de aynı sınıftan ülkeye kabul edilen göçmen sayısından yüzde kırk daha fazla. Bu artışta ülkeye kabul edilen anne-baba ve aile büyükleri sayısının fazla olmasının rolü büyük.

Daha önce yapılan ve sonuçlandırılmamış başvuruları eritmek için uğraşan bakanlık aile büyükleri kapsamında yeni başvuru almayı durdurmuş ve bu sürede biriken dosyaları eritmek için uğraşmıştı. Eski başvuruların sonuçlanma süresi sekiz yılı bulabiliyor.

Yeni başvurular 2 Ocak 2014’ten itibaren alınmaya başlanacak. Bu seferki programa kabul şartları öncekine göre daha sıkı olacak. Bakanlık bu sayede daha az başvuru alıp dosya birikmelerini önlemek istiyor.

PGP başvuru rehber, başvuru formları ve detaylı bilgi bakanlığın internet adresinde 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle yayınlanacak.

2011 yılında Hızlı Aile Birleşimi Eylem Planı (Action Plan for Faster Family Reunification) ile hükümet sponsor edilen anne-baba ve diğer aile büyükleri programında bekleme sürelerini indirmeyi amaçlamıştı. Böyle bir müdahale olmasaydı biriken dosya sayısı 250.000’e ve bekleme süresi de 2015 yılı itibariyle 15 yıla çıkacaktı.

2013 yılı ilk altı ayında ülke kabul edilen göçmen sayısı 45.000 ve bunun 22.530’u eş, 1.410’u çocuk, 20.700’ü de aile büyüklerinden ve 360’ı da diğer akraba ve evlatlık çocuklardan oluşuyor.

Anne-baba ve aile büyükleri için tasarlanan süper vizede çocuklarını görmek isteyen aile büyükleri için umut kaynağı olmuştu. Halen uygulamada olan süper vize ile aile büyükleri Kanada’da çocuklarının ya da torunlarının yanında daha uzun süre kalabiliyorlar. Göçmenlik statüsü vermeyen süper vize ile şu ana kadar 28.000 kişi Kanada’ya giriş yapmış. Vize başvurularında kabul oranı yüzde 85 ve aylık verilen süper vize adedi 1.000’den fazla. Süper vize göçmenlik programı kapsamında başvuru yapılamayan aile büyüklerinin Kanada’ya girebilmesine fırsat tanıyor.


Murat Kandemir, 24 Aralık 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder