9 Aralık 2013 Pazartesi

Ontario Yeni Göçmenlere Mesleki Eğitim Programları Sunuyor

Kanada ve Ontario Hükümetleri işbirliğine giderek Kanada’ya gelen kalifiye yeni göçmenler için eğitim programı hizmetini daha da genişletme kararı aldı. York Üniversitesi’nde düzenlenen bir basın toplantısında Ontario Eyaleti Geçiş Programı, OBT’ye (Ontario Bridge Training Programme) daha çok yatırım yapılacağı müjdesi verildi.

Ontario eyaleti programa 63.6 milyon dolar kaynak ayırırken Kanada programa 16.6 milyon dolarlık yatırım yapacak. OBT sayesinde nitelikli iş görenler kendi mesleklerinde hem uygun iş bulabilecek hem de çalışabilmeleri için gerekli ruhsatlarını alabilecekler.

Şu ana kadar 50.000’den fazla nitelikli göçmen OBT programının tüm hizmetlerinden faydalandı. OBT programında tam meslek beceri değerlendirmesi, işyeri ve klinik tecrübesi, mesleki dil eğitimleri, profesyonel ruhsat sınav desteği gibi birçok hizmet veriliyor.

Özellikle IT uzmanları, muhasebeciler, banka çalışanları ve sağlık sektörü çalışanları Kanada’da mesleklerinde çalışabilmek için OBT’den hizmet alan meslek mensupları. Bu meslek sahipleri aynı zamanda Kanada’da çalışabilmek için gerekli olan ruhsat ve sertifika başvuruları konusunda da destek aldılar.

Ontario Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Michael Coteau’na göre programın amacı ülkeye yeni gelen profesyonellerin Kanada’ya en rahat adapte olmalarının yolunu açmak. Coteau aynı zamanda programın Ontario ekonomisine ve göçmenlerin hayat kalitesine en büyük katkıyı yaptığını da düşünüyor.

Coteau’nun mevkidaşı ve Kanada Federal Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander’da federal hükümetin bu programı canı gönülden desteklediğini ve programın Kanada’ya yeni gelen ve mesleki beceri sahibi profesyonel göçmenlerin iş gücüne hızlıca katılmalarına olanak sağladığını ifade etti.

Kanada’da Ontario eyaleti yeni göçmenler için en popüler eyalet.  Kanada’ya gelen göçmen adaylarının yüzde 40’ı Ontario’ya yerleşiyor.

OBT programı Kanada’ya yeni gelen profesyonel iş görenlerin ülkede kendi alanlarında çalışabilmelerinin önünü açmak, gerekli Kanada tecrübelerini edinmek ve mesleklerinde ruhsat veya sertifika gibi alınması zorunlu belgeleri alabilmelerine yardımcı olmak için yürürlükte bulunuyor.

Ontario Hükümeti OBT programını etkin yürütebilmek için işverenler, yüksekokul ve üniversiteler, meslek odaları ve çeşitli sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışıyor. Bu kurum ve kuruluşlar devletten fon desteği alarak birçok OBT programını yeni gelen göçmen adaylarına sunuyorlar.

Her bir OBT programı özel olarak tasarlanıyor ve genelde amacı uluslararası eğitim ve meslek sahibi iş görenlerin Kanada içinde eğitimlerinin ve meslek tecrübelerinin tam bir değerlendirilmesinin yapılması, gerekli klinik (sağlık çalışanları için) ve işyeri tecrübesi edinilmesi, mesleki beceri ya da gerekli akademik eğitimlerin verilmesi, ve kursiyerlerin özellikle ruhsat veya sertifika sınavlarına hazırlanması amacını taşıyor. Ayrıca OBT’den yararlanmak isteyen adaylar çalışmak istedikleri alana özel mesleki dil eğitimleri ve kişiye özel plan oluşturularak alınması gereken diğer eğitimleri de alabiliyorlar.

Kanada’ya gelmiş ve muhasebe, mimarlık, biyoteknoloji, iş, diyet uzmanlığı, erken çocuk gelişimi, eğitim, kariyer danışmanlığı, mühendislik, finans hizmetleri, sağlık, insan kaynakları, tıp fakültesi mezunları, medikal laboratuar teknolojisi, hemşirelik, mesleki terapi, eczacılık, fizyoterapi, proje idaresi, satış ve pazarlama, sosyal hizmetler, hukuk ve veterinerlik alanlarında çalışmış göçmenler bu alanlarda OBT hizmetleri ve/veya programlarından faydalanabilirler.



Murat Kandemir, 9 Aralık 2013  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder