11 Aralık 2013 Çarşamba

Kanada’ya İş Ziyareti Yapmak

Kanada’ya çalışma izni olmaksızın iş ve ticari sebeplerle giriş yapılabilir. İş ziyaretçileri Kanada’nın uluslararası iş ve ticaret alanında önemli bir role sahiptir.

İş ziyaretçileri Kanada iş gücüne katılma niyeti taşımamalıdır. Diğer bir deyişle, Kanada’da bulundukları süre boyunca herhangi bir işveren için çalışmamalıdır. Kanada içindeki aktiviteleri uluslararası boyutta ve sınırlar arası bir ticari faaliyet olmalıdır.

Kanada’ya iş ziyaretinde bulunacakların gelirlerini Kanada dışında elde ettiği kabul edilir. Çalışmaları durumunda çalıştıkları işyerlerinin Kanada dışında bir işyeri olduğu ve çalıştıkları işverenin de kazancını yine Kanada dışında kazandığı düşünülür.

İş ziyareti kapsamında Kanada’ya gelecek olan adaylar aşağıdaki kategorilerden birisine uymalıdır.
-Kanada firmasına iş yapan yabancı firmanın iş görenleri,
-Satış sonrası hizmet verecek olan görevliler,
-Şirket içi eğitim verecek olan görevliler,
-Yönetim kurulu toplantısına iştirak edecekler ve
-Geçici ikamet sahibi olan göçmenlerin işçileri (bakıcı veya kişisel asistanlar vs.)

Kanada’ya gelmeden önce vize başvurusu yapıldığında vize görevlisi gelecek olan adayı iş ziyaretçisi değil de yabancı işçi olarak değerlendirirse çalışma izninin de alınması gerekecektir.  Böyle bir durum oluştuğunda Kanada’da çalışabilmeleri için gerekli tüm evraklar hazırlanmalı ve çalışma izni süreci izlenmelidir. Bu süreç birkaç ay sürebilir. Vize görevlisinin vize isteyen kişinin asıl niyetini anlaması için gerekli tüm dokümantasyon başvuru esnasında verilmelidir. Verilecek evraklar içinde Kanada içi ve dışındaki firmalardan destek/referans yazıları ve ziyaretin asıl amacını açıklayan tüm diğer evraklar olmalıdır. Ziyaretçi vize istenen bir ülkeden geliyorsa Kanada’ya giriş yapabilmek için geçici ikamet vizesine (TRV) ihtiyaç duyacaktır. TRV’ye ihtiyacı olanlar Kanada’ya gelmeden önce bu vizeyi almış olmalıdırlar.

Diğer geçici ziyaretçiler gibi iş amacıyla gelen ziyaretçiler de sabıka ve tıbbi yönlerden Kanada’ya kabul edilme şartlarını yerine getirip getirmedikleri incelenir. ABD gibi vize istenmeyen ülkeden gelenler sınırda sabıka kaydı ve/veya tıbbi gibi durumlardan ötürü ülkeye alınmadığı durumlar sıkça olabilmektedir.

Sınırda oluşabilecek bu tür istenmeyen durumları önlemek için sabıka kaydı olan adaylar bunun Kanada için bir engel teşkil edip etmediğini araştırmalıdırlar. Aynı şey sağlık sorunları olanlar içinde geçerlidir. Kanada’ya gelmeden önce bu tür engel teşkil edecek durumlar önlenebilir.

Kanada’ya çalışma izni olmadan giden iş ziyaretçileri Kanada firmalarına uzmanlık ve satış sonrası hizmetler sunmaktadır. Uluslararası iş sahipleri Kanada’ya kendi ticari aktivitelerini sürdürmek için giriş yapmaktadırlar. Her ne sebeple Kanada’ya gidilecek olursa olsun iş amaçlı giden ziyaretçiler yasal mevzuata uygun hareket etmek durumundadırlar.


Murat Kandemir, 11 Aralık 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder