31 Aralık 2013 Salı

Turistler Kanada İçin Elektronik Seyahat Başvuru Ücreti Ödeyecekler

Kanada’ya gitmek isteyen milyonlarca ziyaretçi uygulamaya konulması tartışılan elektronik güvenlik araştırması için ücret ödemek zorunda kalabilirler.

Federal hükümet ABD hükümetiyle imzaladığı güvenlik anlaşması uyarınca uygulamayı düşündüğü online seyahat başvuru sistemi hakkında kamuoyunun düşüncesini araştırıyor.

İngiltere ve Fransa gibi Kanada’ya vize gerektirmeyen ülkelerden gelecek olan yabancılar Kanada’ya seyahatlerinden önce elektronik seyahat izni için başvuru yapmaları gerekecek.

Benzer uygulamayı 2008’den beri yürüten ABD vatandaşları muaf tutulacak.

Nisan 2015’te başlayacak elektronik seyahat izni başvurularının yıllık 3.5 milyonu aşacağı tahmin ediliyor.

Bu uygulama ile Kanada, ABD gibi vize muafiyeti olan ülkelerden gelen ziyaretçilerin önceden soruşturulması uygulamasını hayata geçirmiş olacak. Bu uygulamanın asıl amacının muhtemel güvenlik tehditlerini Kuzey Amerika’ya varmadan ortaya çıkarmak.

Ziyaretçiler Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı’nın internet adresinden başvurularını biyografik detaylarını, pasaport ve diğer bilgilerini girerek yapabilecekler. İstenen bilgiler arasında aday hakkında sorulacak fiziksel ya da zihinsel hastalıklar, uyuşturucu madde kullanımı ve sabıka kaydı gibi “hassas sorular”da bulunmakta. Bu bilgiler Kanada sınırlarında görevliler tarafından sorulan ya da vize başvurularında cevaplanması gereken sorular.

Elektronik sistem girilen bilgiyi göçmenlik ve suç veri tabanında tarayacak ve başvuran kişi hakkında risk değerlendirmesi yapılmış olacak.

Başvuruların dakikalar içinde onaylanması planlanıyor. Elektronik seyahat izni alan ziyaretçiler ön kontrol yapılmış olduğu için Kanada sınırını daha kolay geçecekler.

Elektronik sistem başvurusunda ret alan ziyaretçinin vize başvurusu bir görevli tarafından detaylı olarak incelenecek.

Hükümetin sistemin maliyetini garanti edecek bir ücret uygulaması bekleniyor. Ne kadar olacağı şimdilik bilinmese de ücretin çok minimal düzeyde olacağı dillendiriliyor. Ayrıca alınan çoklu giriş seyahat izinlerinin 5 yıla kadar geçerli olacağını da belirtelim.


Murat Kandemir, 31 Aralık 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder