3 Ocak 2014 Cuma

Kanada Hükümeti’nin Geçici İşçi Kontrolleri Başlıyor

Uyarı yapılmadan Kanada işyerlerinin kontrol edilmesi ve geçici işçi programını ihlal eden işverenlerin cezalandırılması gibi yeni kurallar artık yürürlükte.

Değişikliklerle ilgili olarak geçen sene Haziran ayında duyuru yapılmış fakat 31 Aralık’a kadar yürürlüğe konmamıştı. Bu yeni değişiklikler ülkenin geçici işçi programı (TFWP) reformlarının sonuncusuydu. TFW programı altına ülkeye getirilen geçici işçiler çalışacak Kanadalıların bulunmadığı işlerde geçici olarak ülkeye gelenlerden oluşuyor.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı’na göre yapılan reformlarla TFW programının amaçlarına göre kullanıldığından emin olunacak.

2014 yılından başlamak üzere federal görevliler işyerlerine herhangi bir uyarı yapmadan girebilecekler, çalışan yabancı işçilerle görüşme yapabilecekler ve onlardan göçmenlik belgelerini göstermelerini isteyebilecekler. Kontroller işçinin ilk çalışma izninin verilmesinden itibaren altı yıl içinde gerçekleştirilebilecek.

İşyerin özel mülk alanında ise görevliler ilgili yerlerden arama izni almaları gerekecek. Bakanlık yetkililerine göre kontrol edilecek işyerlerinin büyük çoğunluğunda işverenler kontroller ile ilgili önceden bilgilendirilecek.

Çalıştırdığı işçilerin haklarını gözetmeyen ya da işçi ararken Kanadalı işçi bulmak için yeterli çaba göstermeyen işverenlerin yabancı işçi çalıştırma hakları ellerinden alınacak ya da kısıtlanacak.

Yabancı işçi haklarını gözetmeyen işverenlere önce düzeltme hakkı ve süresi verilecek bu süre sonunda gerekli iyileştirme yapmayan işverenler iki yıl için yabancı işçi çalıştırmaları yasaklanacak ve işverenin ismi kamuoyuna ilan edilecek.

Yabancı işçi programı son zamanlarda çok konuşuluyor ve şu anda gözden geçiriliyor. Geçen yaz hükümet işverenlerden geçici işçilere aynı işi yapan Kanadalı işçilere ödenen ücretin aynısını ödemelerini istemişti.  


Murat Kandemir, 3 Ocak 2014   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder