8 Ocak 2014 Çarşamba

Kanada Anne-Baba ve Aile Büyükleri Sponsorluk Programı Açıldı

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) 2 Ocak 2014’ten itibaren Anne-Baba ve Aile Büyükleri sponsorluk programından (PGP) başvuru kabul etmeye başladı. Bu programdan her sene en fazla 5.000 başvuru alınacak.

PGP sınıfı son iki yıldır kapalıydı. Bakanlık bu süre zarfında eski sponsorluk başvurularıyla ilgilenerek biriken dosyaları eritmeye çalıştı.

Başvurular sadece posta yoluyla Ontario eyaleti Mississauga şehrindeki Case Processing Centre (CPC-M) tarafından kabul edilecek ve incelenecek. CPC-M elden başvuru kabul etmemektedir. Bakanlığın internet adresinden tüm formlar ve PGP rehberi elde edilebilir.

PGP başvurusunda program ücreti sadece kredi kartı veya onaylanmış çek ile ödenebilir. Bunun dışında herhangi bir ödeme yöntemi (Money order, on-line ödeme, bankada ödeme vs.) kabul edilmemektedir.

Ödeme için kullanılacak kredi kartının da geçerlik tarihinin en az dokuz ay olması gerektiğinin de altını çizelim.

CPC-M tarafından 2 Ocak 2014’den önce teslim alınan başvurular işlem yapılmadan sponsora aynen iade edilecektir.  

PGP programının yeni kriteri

Sponsor eden kişi PGP programı ile sponsor edilen anne-baba ve aile büyüklerinden 20 yıl boyunca ekonomik olarak sorumlu olacak. Eskiden bu süre 10 yıldı. Ekonomik sorumluluk gıda, giyim, barınma gibi temel ihtiyaçları kapsamaktadır.  

Göçmenler aile büyüklerini sponsor edebilmek için minimum gelir eşiğini (LICO) yüzde 30 aşmak durumundalar. Sponsorun belgelemesi gereken minimum gelir oranı sponsor edilen kişi sayısına göre değişiklik göstermektedir.

PGP programından başvurmak isteyen sponsorlar daha önce bir yıl olan minimum gelir eşiğinin yüzde 30 fazlasını başvurudan önceki üç yıl için kazandıklarını ispatlamak zorundalar.

Örnek olarak bir kişi annesini sponsor etmek isterse yıllık geliri son üç yıl için en az 36.000 dolar ve üstü olmalı. Eğer dört kişilik bir aile anne-babayı sponsor etmek istiyorsa yıllık aile geliri en az 70.000 dolar olmalı.

Gelir ispatı evraklarında Kanada Vergi Dairesi (CRA) tarafından düzenlenen belgeler kullanılması gerekecek. Bu evraklar CRA ofisinin düzenlediği Notice of Assessment (NOA) ve Option C çıktısı belgeleridir.

CIC görevlileri sponsorun gelir düzeyini başvuru yaptıktan sonra da kontrol edebilecek ve güncelleme yapabilecekler. Bu uygulama ile başvuru bekleme süresi uzasa bile sponsorun program için gerekli minimum geliri olduğundan emin olunacak.

PGP başvurularında ilk dönem için 5.000 başvuru kabul edilecek ve bu sayede dosya yığılmalarının önüne geçilecek.

Evrakları ve formları tam ve eksiksiz doldurulmuş ilk 5.000 başvuru ön onay almış olacak. 5.000 kota bittikten sonra bakanlıkça teslim alınan başvurular sahibine işlem yapılmadan iade edilecek.


Murat Kandemir, 8 Ocak 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder