28 Ocak 2014 Salı

Kanada Hükümeti Yeni İltica Sistemiyle 600 Milyon Dolar Tasarruf Etti

Kanada’nın iltica sisteminde yapılan köklü değişikliklerin yürürlüğe girmesinden sonra iltica başvurularında büyük düşüş görüldü. Hükümete göre güvenli ülkeler olarak belirlenen ülkelerden gelen siyasi sığınmacıların azalmasıyla gerçek mültecilerin daha hızlı ve adil şekilde devlet korunmasına alınması mümkün oluyor.

Göçmenlik Bakanlığının verilerine göre genel olarak siyasi sığınmacı üretmeyen ülkelerden yapılan temelsiz iltica başvuruları önceki yıllara göre yüzde 87 oranında azalmış. Son yılda yapılan tüm iltica başvurularının önceki yıllara göre çok azaldığı ve bunun da Kanada’nın eyalet ve federal hükümeti sosyal hizmetler, eğitim ve sağlık harcamalarında 600 milyon dolarlık bir tasarruf anlamına geldiği belirtildi. Önümüzdeki beş yıl içinde hükümet 1.6 milyar dolarlık tasarruf yapmış olacak.

Geçen hafta Bakanlığın resmi internet adresinden yaptığı basın açıklamasında Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander yeni sistemin çok iyi işlediğini ve gerçekten devlet korunmasına ihtiyacı olan gerçek siyasi sığınmacıların yeni sistemle daha hızlı hizmet alacağını söyledi. Bakan ayrıca Kanada’nın göçmenlik ve mülteci programlarının cömertlik ve şevkat temellerinde tasarlandığını fakat sistemi kötüye kullanarak temelsiz siyasi başvurularıyla ülkeye girmek isteyenleri de istemediklerini belirtti.  

2011 yılında AB ülkelerinden Kanada’ya yapılan mülteci başvuruları 6.300 seviyesindeydi. Bu sayı Afrika ve Asya ülkelerinden yapılandan da daha fazlaydı. Yeni kurallar çerçevesinde diğer AB ülkelerinin yanı sıra özellikle Macaristan’dan yapılan iltica başvuruları yüzde 97 azaldı. Yeni kurallardan ABD’den gelen başvurular da nasibini aldı. Bu ülkeden gelen ilticacı sayısı yüzde 80 düştü.

Afganistan, Kongo, Mısır, Somali ve Suriye gibi ülkeler Kanada’ya iltica başvurusu yapan en çok 10 ülke listesinde bulunuyor.


Murat Kandemir, 28 Ocak 2014 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder