16 Nisan 2014 Çarşamba

Kanada En Çok Gidilmek İstenen Ülkelerden

Gallup World’un yaptığı bir araştırmaya göre dünyada 700 milyon kişi ülkesini tamamen terk etmek istiyor.

“Gallup World Survey” adlı araştırma ile ortaya çıkan Kuzey ve Güney Amerika ülkelerinin nüfusu kadar sayıdaki insanın ülkelerinden temelli gitmek istemelerinin sosyal ve etik sebepleri ne olabilir?

Tüm dünyada kırk beş milyondan daha fazla insan yaşamak için Kanada’ya göç etmek istiyor. Araştırma Kanada’nın ABD’den sonra gidilmek istenen en popüler ikinci ülke olduğunu ortaya çıkardı.

Gallup araştırması cevaplandırılması gereken iki soruya da dikkat çekti.

Otuz dört milyonluk nüfusa sahip Kanada daha fazla göçmen alabilecek sosyal hizmetler ve ekonomik altyapısına sahip mi ve Batının “kalifiye ve eğitim sahibi” dediği kişileri Batı ülkelerine kaptıran gelişmekte olan ya da az gelişmiş ülkelere ne olacak?

Göçmenler daha iyi hayat şartları ve özellikle çocuklarının geleceğini garanti altına alabilmek gibi çeşitli sebeplerle ülkelerini terk ediyor ve daha zengin ülkelere göç ediyorlar. Gallup araştırmasına göre dünyadaki yetişkin nüfusun yüzde 16’sı ellerine geçen ilk fırsatta ülkelerini terk etmeye hazır. Bu da tüm dünya nüfusunda 700 milyonluk bir nüfus demek.

135 ülkenin içinde olduğu araştırmada Gallup, Sahara-Afrika ülkelerinin yurtdışına çıkmaya en hazır ülkeler olduğu ortaya çıktı. Bu da o bölgedeki 165 milyonluk bir nüfusa tekabül ediyor. Bu kişiler fırsatını buldukları an ülkelerini terk etmeye hazır grup. Asya ülkeleri ise yüzde 10’luk bir oranla –ki bu da 250 milyonluk nüfus demek– yurtdışına  çıkmaya hazır.

ABD yaşanılmak istenen en popüler ülke olarak kimseyi şaşırtmadı. Ülkelerini terk etmeye hazır 700 milyon kişinin dörtte biri gitmek istediği ülkeyi ABD olarak belirtiyor. Bu da toplamda 165 milyon kişi demek. En çok gidilmek istenen ikinci Batı ülkesi ise Kanada oldu. Araştırmada 45 milyon kişinin Kanada’ya gitmek istediği ortaya çıktı.

Yurtdışına çıkmak isteyen bu kişiler istedikleri ülkeye bugün gitmiş olsalar ülkeler çok büyük sıkıntılar yaşardı. Yüksek sayıda göçmeni ülkelerin sindirmesi hiç kolay değil.

Ülkelerin fazla sayıda göçmen almasının muhtemel sonuçları ve “beyin göçü” yaşayan ülkelere ne olacağı konusuna gelelim.

Göç vermek fakir ülkeler için tabi ki iyi bir şey. Fakat sınırsız bir yarar söz konusu değil. Genç insanların ABD gibi demokratik ülkelere gitmesi, yüksek eğitim alması ve sonrasında ülkesine dönmesinin yararları kesin. Bu kişiler okulda öğrendikleri çok değerli mesleki ve sosyal becerileri ülkelerine getirmekle kalmıyor aynı zamanda göç ettikleri ülkelerde asimilasyon sürecinde edindikleri siyasi ve sosyal tutumlarını da anavatanlarına getirmiş oluyorlar. Profesyonel becerileri aynı becerilere sahip olmayan çoğunluğun üretkenliğine katkı yapıyor ve gelişmiş ülkelerde edindikleri siyasi ve sosyal tutumları da anavatanlarının demokrasilerine artı etki yapıyor. 1950’den sonra batılı ülkelere okumaya giden ve anavatanlarına dönen öğrencilerin kendi ülkelerinin siyasi durumlarına pozitif katkı yaptığı artık bilimsel bir gerçek. Bu durum en çok Latin Amerika, Afrika ve Asya ülkelerinde kanıtlandı. Gençlerin batılı ülkelerde yaşaması ve eğitim alması az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelere yardım etmek için hayli iyi bir yöntem.

Gelelim çok sayıda göçmenin bir ülkeye doluşmasının o ülkeye olabilecek hasarına. İyi eğitim almış girişimci göçmenlerin ülkelerini terk etmesi anavatanlarında beyin göçü olarak algılanabilir belki fakat göçmenlerin gittikleri ülkeden anavatandaki ailelerine para göndermesi onların maddi durumlarını garanti altına alacaktır.

Ülkeden beyin göçü çıkışı ana vatanı zayıflatacaktır ve başarılı olan göçmenler anavatanlarında yaşayan diğer insanlara da örnek olacak ve onların da ülkelerini terk etmek istemelerine sebep olacaktır. Gelişmiş ülkelere yapılan aşırı göç ülkenin sosyal gelişimine ters etki yapacak fakat beyin göçü yaşayan fakir ülkeler en ağır darbeyi görecektir.

Tüm dünyada araştırmaya katılanlara göre yaşamak için en çok gidilmek istenen ülkeler demokratik ve zengin batılı ülkeler. İnsanlar rahat yaşamak ve geleceklerini garanti altına almak istiyorlar. Bu sebepten ötürü bu sonuçlara şaşırmamak lazım.


Murat Kandemir, 16 Nisan 2014      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder