28 Nisan 2014 Pazartesi

Kanada Restoran Lobisinden Karşı Atak

Kanada federal iş bakanı Jason Kenney’nin ülkedeki fast-food restoranlarında yabancı işçi kullanılmasının engellenmesi planı Kanada restorancılar derneği tarafından eleştirildi.

British Columbia ve Alberta eyaletlerinde McDonalds restoranlarında Kanadalıların yerine yabancı işçilerin tercih edilmesi iddiaları karşısında daha önce de birçok kez eleştirilen yabancı işçi programı (TFW) için düşünülen değişiklikler programın geleceği hakkında tartışma yarattı.

Yabancı işçi programı Kanadalı işverenlerin ülke içinde çalıştıracak Kanadalı işçi bulamadıklarında yurt dışından yabancı işçi getirebilmelerine olanak tanıyacak şekilde tasarlanmıştı. Program hakkında yapılan en sert eleştiri programın Kanadalıların işlerini kaybetmelerine sebep olmasıydı.

En çok yabancı işçinin çalıştığı Alberta’da hükümet düşük ücretli işlerde geçici yabancı işçi getirilmesinin önüne engel konmasına karşı çıkıyor. Eyalette, teknik işler, fast-food restoranları ve süpermarketlerde çok sayıda yabancı işçi çalışıyor.

30.000 işyerini temsil eden Kanada Restoranları Organizasyonu başkan yardımcısı Mark von Schellwitz Bakan Kenney’nin programın kötüye kullanılması konusunda medyada çıkan haberlere dayanarak hareket ettiğini belirtti.

Bakana bazı değişiklikler yapılması konusunda baskının olduğunu söyleyen Schellwitz, programın yüzde yüz etkinlikle çalışmadığını ve bazı konuların etraflıca ele alınması gerektiğini ekledi.

Kanada’nın lokanta sektöründe 1.1 milyon kişinin çalıştığı ve bu sektörde çalışan yabancı işçilerin bu rakamın sadece yüzde ikisine tekabül ettiği belirtiliyor.

Kanada TFW programı yabancı işçilere Kanadalılara göre daha az ücret ödemesi yapıldığı, işverenler tarafından diğer hakları verilmediği ve Kanadalıların işlerini kaybetmesine ya da iş bulamamasına sebep olduğu gibi nedenlerden ötürü eleştirilmiş ve federal hükümet programın gözden geçirileceğini belirtmişti.

Bakan Kenney konu ile ilgili olarak yetkililerin programı incelediklerini ve özellikle kırsal kesimlerde Kanadalı gençlerde işsizlik oranının yüksek olması sebebiyle bazı kuşkularının olduğunu belirterek başka yorum yapmadı.

Victoria bölgesinde McDonald restoranları işleten bir kişinin Kanadalı yerine özellikle yabancı işçi çalıştırmak istemesi yüzünden yakından takip edildiği ve bu restoranların programı kötüye kullanıp kullanmadıklarının incelendiği belirtildi.

Alberta İş Bakanı Thomas Lukaszuk’ta TFW’den sadece bir sektörün çıkarılmasının mantıksız olduğu görüşünde. Bakan Kenney’nin program kriterlerini zorlaştırma planlarını destekliyor ve bir endüstriye bakarak problem olduğu varsayımında bulunmak yerine belirtilere bakarak sorunun kolayca çözülebileceği görüşünde.

TFW programında radikal değişiklikler bekleniyor. Bu kesin.


Murat Kandemir, 28 Nisan 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder