14 Nisan 2014 Pazartesi

Kanada Suriyeli Mültecileri Bekletiyor

Kanada 2014 yılı sonundan önce ülkeye yerleştirmeye söz verdiği 1300 Suriyeli mülteciyi hala bekletiyor.

Son sekiz aydır ancak iki elin parmakları kadar Suriyeli mülteci gelebildi. Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) Ürdün, Lübnan, Irak ve Türkiye gibi çevre ülkelere sığınmış 1.300 mültecinin ülkeye getirileceğini ısrarla dile getiriyor.  Kanada hükümeti 200 mülteciyi devletçe sponsor edecek ve kalan 1100 mülteci kilise, cami ve toplum dernekleri gibi kurum ve kuruluşlar tarafından özel olarak sponsor edilecek.

CIC konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile ortaklaşa çalışan Kanada Suriyeli mültecileri en kısa sürede ülkeye gelebilmesi için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Mültecilerin Kanada içinde kurum ve kuruluşlar tarafından özel olarak sponsor edilme süreci 3 ila 4 yılı aşıyor. Hükümetin bu duruma ilişkin özel bir çalışma yapmazsa Suriyeli mültecilerin en az dört yıl beklemesi gerekecek.

Geçen sene Temmuz ayında yapılan açıklamayla Kanada 1300 Suriyeli mülteci alacağına söz vermişti. Fakat bugüne kadar UNHCR’den ancak geçen Aralık ayında uygun mülteci bilgisi istenebilmişti. Alınacak mülteciler UNHCR tarafından “mülteci” sıfatlarına uygun olanlardan seçiliyor.

Suriye dışında komşu ülkelerde en az üç milyon mültecinin yaşadığı biliniyor.

Kanada’nın bazı Suriyeli mültecilerin güvenlik ve tıbbi kontrollerinin yapılması ve bu bahara ilk görüşmeleri yapabilmeleri için yetiştirilmesi konuşuluyordu. Yazdan önce uygun mültecilerle yüz yüze görüşmelerin yapılması halinde Noel’den önce Kanada’ya girebilecekleri planlanıyor.  

Sponsorların finansal taahhütleri de başvurularda yerine getirilmesi gereken şartlardan.

UNHCR, mülteci alan ülkelere 2015 yılında 100.000 mülteci için ülke aradığını bildirdi. Kanada genelde batıya gitmek isteyen mültecilerin yüzde onunu alıyor.

2009 yılında Kanada 20.000 Iraklı mülteciyi 2013 yılına kadar ülkeye yerleştirmeyi taahhüt etmiş ve 16.000 mülteci Kanada’ya göçmen olarak kabul edilmişti.

Kanada aslında daha fazla mülteci alabilirdi. Niye bu kadar az mülteciyi almayı taahhüt etti ve mültecilerin ülkeye yerleştirilmesi süreci neden bu kadar uzadı merak konusu.


Murat Kandemir, 14 Nisan 2014  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder