21 Nisan 2014 Pazartesi

Kebek Göçmenlik Programları Başvuru Sürelerini Uzattı

Kanada’nın Fransızca konuşulan bölgesine göçmenlik başvurusu yapmak isteyenlere müjde. Kebek eyaleti için Quebec Nitelikli İşçi Programı (QSWP), Yatırımcı Programı (IP) ve Girişimci Programları (EP) başvuru süreleri uzatıldı.

Kebek Hükümeti QSWP başvuruları için son günü 31 Mart 2015’e kadar uzatıldığını duyurdu. Bu tarihe kadar eyalet hükümeti 6.500 yeni başvuruyu inceleyecek. Başvuru süresinin uzatılması iyi bir haber fakat programa kabul edilecek başvuru sayısı sınırlı, bu da haberin kötü tarafı.

Geçen sene Quebec hükümeti QSWP programı altında sadece 20.000 başvuru kabul edeceğini açıklamıştı. Kanada göçmenlik bakanlığı (CIC) verilerine göre son on ay içinde 10.000 ön başvuru yapıldı.

Şu an kabul edilecek başvuru sayısı düşürüldü ve bu da başvurmak isteyenlerin üzerinde bir baskı oluşturdu.

Eyaletin yatırımcı programı (IP) bu sene için 8-19 Eylül arasında başvuru alacak ve sayının 1.750 ile sınırlandırıldığını da hemen belirtelim. Fransızca seviyesi yüksek olanlar ön başvuruya başvurmak zorunda değil.

Geçen sene bu programda 5.000’i aşkın başvuru alınmış. Kısıtlı sayıda alınacak başvuruların iyi hazırlanması gerektiğini söylemeye gerek yok.

Girişimci programı (EP) konusuna gelirsek Kebek Hükümeti’nin girişimci ya da serbest meslek göçmenli programları kanallarını açtığını belirtelim. Hükümet zaman kısıtlaması olmaksızın maksimum 500 girişimci ve serbest meslek başvurusu alacak.

Quebec göçmenlik programlarında puan sistemi uygulaması var. Dil faktörü en önemli faktör olarak göze çarpıyor ve İngilizce dil bilgisi için aday 6 puan alabilirken Fransızca dil bilgisi için alınabilecek en yüksek puan 16 olarak belirleniyor.

QSWP programı Kanada’nın federal nitelikli eleman programına (FSW) çok benziyor. Quebec seçim kriterleri FSW’ye göre daha esnek.

Murat Kandemir, 21 Nisan 2014     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder