3 Temmuz 2014 Perşembe

Kanada İçi Eş Sponsorluğu Başvuruları Daha Yavaş Sürüyor

Kanada içinde yaşayan yabancı eşlerin göçmenlik başvurularının sonuçlanması eskisine göre artık daha fazla sürüyor.

Eş sponsorluğu Kanada içinde ve dışında yapılabiliyor. Kanada dışında yapılan başvurular aile parçalanmış halde yaşadığı için öncelikli olarak sonuçlandırılırken Kanada’da yaşayan evli çiftlerin sponsorluk işlemlerinin bitmesi daha uzun sürüyor.

Kanada vatandaşı ya da göçmeni birisiyle evlenen ve Kanada’da yasal statü içinde bulunan yabancılar aile sponsorluk başvurusu sürecini ülkelerine gitmeden Kanada içinde bekleyebiliyorlar. Kanada’daki yabancılar evlilik yaptıktan sonra sponsorluk sürecini tamamlanmasını kendi ülkelerinde de bekleyebiliyorlar. Eş sponsorluğu yapan yabancılar Kanada’da iş, kariyer, eğitim veya eşlerinden uzak kalmak istememek gibi sebeplerle Kanada içinde beklemeyi tercih ediyorlar.

Kanada içi ve dışı sponsorluk başvuruları iki adımlı bir süreçten oluşuyor. Sponsorun ön uygunluk değerlendirmesi ve sponsor edilen eşin suç ve sağlık incelemesi aşaması.

Kanada’da yapılan başvurularda sadece ilk aşamanın sonuçlanması artık bir yıldan fazla sürüyor. İlk aşamanın onaylanmasından sonra sponsor edilen kişiye odaklı ikinci aşama başlıyor ve bu sürede sponsor edilen eşe çalışma izni veriliyor ve sağlık kapsamından yararlanıyor. İlk aşama onaylanmadan sponsor edilen eş ülkede çalışamıyor ve sağlık sigortasından yararlanamıyor.  
  
Bu süreçlerde yaşanan aksaklıklar sponsor edilen kişinin statüsünün onaylanmaması sebebiyle yeni evli çiftlerde maddi ve manevi zorluklar da yaratıyor.

Statü yoksunluğundan ötürü çalışamıyorlar ve hastanelerde tedavi hizmetlerinden yararlanamıyorlar. Hatta statüleri kesinleşmediği için ülkeyi de terk edemiyorlar.

8 binden fazla Kanada-içi aile sponsorluk dosyasının sonuçlandırılmayı bekliyor.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı’na (CIC) göre çiftin Kanada içinde olduğu sponsorluk başvurularında ilk onay 11 ay, çiftlerden birinin Kanada dışında beklediği başvurularda ilk onay 55 günde veriliyor.

İlk onay kısmı yurtdışı Kanada temsilcilikleri tarafından hızlı sonuçlandırılıyor olsa da ikinci kısım işlemler ise 9-32 ay arası sürüyor.

Göçmenlik görevlilerine göre çiftler eş sponsorluğu başvurusunu ülke içinde ya da dışında başlatmakta özgürler. Ama hükümete göre başvurunun Kanada dışında yapılması başvuru sahiplerinin yararına.


Murat Kandemir, 3 Temmuz 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder