1 Temmuz 2014 Salı

Türk Yargısından Semiramis’e Ceza

Semiramis Davası
Dolandırıcılık iddiasıyla aleyhinde İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan ve üç yıldır görülen davanın geçen ayki son duruşmasında Kanada göçmenlik hizmeti veren Levent Semiramis suçlu bulundu.

29 Mayıs Perşembe günü yapılan son celsede dolandırıldıkları iddiasıyla Levent Semiramis’i mahkemeye veren üç kişi, avukatları, Levent Semiramis ve avukatı hazır bulundu.

Mahkeme Levent Semiramis’i Kanada’ya göçmen olarak göndermek üzere Kanada’ya gitmek isteyenlerle sözleşme imzaladığı, para alınan kişilerin göçmenlik başvurularını yapmadığı ve başvuruları yapan kişilere bahane olarak söylediği ekonomik krizin katılanlardan kaynaklı sorun olmadığını kabul etti. Birden fazla kişiden para aldığı ve uyuşmazlık sonrasında aldığı paraları iade etmediği de kabul edilerek şirket adı altında nitelikli dolandırıcılık suçunun işlendiği yönünde görüş kabul edildi.

Son celsede mahkeme yukarıdaki suçları sabit görmesinden sonra Levent Semiramis’in Türk Ceza Kanunu’nun 158/1-h maddesinde belirtilen nitelikli dolandırıcılıktan 2 yıl hapis ve beş tam gün adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Verilen cezada indirim yapılarak ceza 1 yıl 8 ay hapis cezasına indirildi ve CMUK’un ilgili maddeleri gereği sanık hakkında hükmün açıklanması geri bırakıldı. Mahkeme ayrıca üç davacının avukatlık ücretlerinin de Semiramis tarafından karşılanmasına karar verdi. 

Levent Semiramis hapis yatmayacak ama 5 yıl süreyle denetim süresine tabi tutulacak.

Daha önce Türk basınında konu ile ilgili çok haber çıkmıştı. En son 23 Ağustos 2011’de Habertürk’te Levent Semiramis’i dolandırıldığı iddiasıyla mahkemeye verenlerden birisi olan Mahmut Selim Özcan’ın haberi yayınlanmıştı. Haberde Özcan’ın “Kanada’da yüksek ücretli iş garantisi” vaadine inanarak kendisine 8 bin dolar ödemesine rağmen herhangi bir resmi başvurunun yapılmadığı ve bunun üzerine parasını istemesinin ardından Semiramis’in kendisini öğrenci vizesiyle Kanada’ya gönderdiği belirtilmişti. Kanada’ya öğrenci olarak giden Özcan, Kanada’daki okulun da sadece kâğıt üzerinde bulunduğunu ve o okulun daha sonra başka mağdurlarının da olduğunu gördü.

Selim’in okuması için gönderildiği okul Kanada’daki başka bir uluslararası göçmenlik sahtekârlığına konu olarak bazı televizyon ve haberlere çıkmıştı.

Kanada’ya göçmen olarak gitmek yerine öğrenci olarak gitmek zorunda kalan Özcan okulun da paravan bir okul olduğunu görünce hayal kırıklığı yaşamış hayalleri ve tüm birikimini kaybetmişti. 2011 yılında Türkiye’ye dönen Özcan diğer Semiramis mağdurlarıyla birlikte Levent Semiramis’i mahkemeye verdi.

Semiramis ismi Türk basınında çok geçti. Semiramis’in şirketi olan Kan-Da danışmanlık şirketi hakkında İstanbul İl Müdürlüğü’nün araştırmaları sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’nün 03.12.2004 tarihli yazısından Levent Semiramis’in Türkiye İş Kurumunun izni ve bilgisi dışında yasal olmayan yollardan yurtdışında işçi götürdüğü tespit edilmiş ve Valilik tarafından 20 Aralık 2004’te hakkında düzenlenen basın duyurusuyla vatandaşlar uyarılmıştı.

Semiramis’in Kanada göçmenlik danışmanlığı hizmeti verenlerin üye olmak zorunda olduğu Kanada göçmenlik danışmanları meslek odasına (ICCRC) herhangi bir üyeliğinin olmadığını belirtelim.

Davacıların ayrıca Levent Semiramis’in müşterilerine Kanada fahri konsolos olduğunu söylediği iddiaları da var.

C-24 Vatandaşlık Yasası
Üç insan hakları organizasyonu federal hükümetin çift pasaport sahibi kişilerin Kanada vatandaşlığını elinden alma hakkı veren yasa tasarısının iptal edilmesi için mahkemeye gidecek.

Uluslararası Af Örgütü, Kanada Mülteci Avukatları Derneği ve B.C. Sivil Özgürlükler Derneği, C-24 yasa tasarısının kanunlaşmasının ardından kanunun iptal edilmesini mahkemeye götürecek.

Yeni vatandaşlık yasa tasarısı Kanada vatandaşlığının edinilmesini zorlaştırdığı ve hükümetin kolayca iptal edebildiği sebepleriyle çok eleştirilmişti.

Çeşitli sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti sözcüleri tasarının anayasaya aykırı olduğunu belirtmişlerdi.
Tasarıya karşı çıkan guruplar tasarının “gerçek” ve “diğerleri” olmak üzere iki tür Kanada vatandaşı sınıfı yaratacağına inanıyorlar.  

Göçmenlik Bakanı Chris Alexander tasarıyı savunarak Kanadalıların savaş suçları veya terörizm gibi suçları işleyenlerin Kanada vatandaşlıklarının ellerinden alınmasını desteklediklerini belirtti.

C-24 parlamentoda tüm okumalardan geçti ve Royal Assent’i almış bulunuyor. Çok yakında kanunlaşacak.
Son günlerde bana en çok sorulardan biride Türkiye’de yaşayan Kanadalıların bu yasadan etkilenip etkilenmeyeceği. Bu soruya net bir cevabım şu an yok. Tasarının kanunlaşmasının ardından ilgili yönetmeliğin yayınlanmasını ve burada göçmenlik bakanlığı yetkilileri tarafından hangi durumlarda çifte pasaport sahibi Kanadalıların Kanada vatandaşlığının geri alınacağı gibi maddelerinin netleşmesini beklemek durumundayız.

Murat Kandemir, 28 Haziran 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder