15 Temmuz 2014 Salı

Kanada'nın Yeni Ekspres Giriş Sistemi Dertlere Derman Olacak mı?

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı (CIC) federal kalifiye meslek erbabı programı (FSTP) altında göçmenlerin ülkeye hızlıca girişlerine imkan verecek yeni bir göçmenlik programını yürürlüğe koymaya hazırlanıyor.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander 14 Temmuz Pazartesi çeşitli iş çevreleri ile bir araya geldiği bir toplantıda Ocak 2015’te başlatacakları express entry (ekspres giriş) sisteminin detaylarını kamuoyuyla paylaştı.  

Express entry (ekspres giriş) olarak adlandırılan yeni sistem aslında Kanada’ya göçmek isteyen yabancı kalifiye kişilerin ön kayıt yapabileceği ve CIC tarafından yönetilecek ve havuz görevi yapacak bir internet sitesinden oluşuyor.

Bu siteye göçmen adayları kalifiye bilgi, beceri ve eğitim geçmişlerini kaydedecekler ve bu adaylar Kanadalı işverenlerden iş teklifi alma veya mesleği ile Kanada’da iş bulması ihtimaline göre değerlendirmeye tabi olacak. Yani siteye ilk başvuran ilk kabul edilecek diye bir şey yok.

Federal hükümet Ekpres Giriş programına geçiş için yeni ekonomik göçmenlik programları ölçüleri hazırlıyor.

Ekspres giriş dünyadaki tüm nitelikli iş görenlere açık olacak ve kalifiye göçmen adaylarının oluşturduğu bu havuzdan hükümet, Kanada’da başarma şansı en yüksek olanları seçip alacak.

Hükümete göre bu sayede önceki senelerde yaşanmış olan dosya birikmelerinin ve uzun yıllar beklemenin önüne geçilmiş olacak.

Ekspres giriş sistemi seneye 1 Ocak’tan itibaren yeni göçmen kayıtları almaya başlayacak. Ekspres sistemi federal nitelikli iş gören sınıfı (FSW), federal kalifiye işçi programı (FSTP),  Kanada tecrübe sınıfı (CEC) ve eyalet aday sınıfı (PNP) olmak üzere dört göçmenlik programında kullanılabilecek.

Yeni sisteme göre daha önce ön kayıt yaptıran kalifiye göçmen adayları kendileri için bir iş teklifi olması durumunda sistem tarafından daimi ikamet başvurusu yapması için davet edilecek.

FSTP programından kabul edilecek başvuru sayısı 5.000’e yükseltilecek.

Kabul edilecek kalifiye meslek sayısı da 90 olacak ama her bir meslekten belli sayıda başvuru alınacak.

Eyalet aday programlarının (PNP) da ekspres giriş sistemine adapte olması bekleniyor.

Ekspres giriş adayları bir iş teklifi aldığında ya da PNP adayı gösterildiğinde Kanada’ya daimi ikamet başvurusu yapabilecek. Ekspres giriş sistemi bu şekliyle geçici işçi sıkıntısını gidermek için kullanılan ve adaya kısa süreli çalışma izni sağlayan geçici işçi programından (TFW) ayrılıyor.

Hızlı giriş sisteminde ön kayıt ve daimi ikamet başvurularının tamamlanmasının en fazla altı ay sürmesi hedefleniyor.

Bu sistem işverenlerin aday havuzunda ön kayıt yapan göçmen adayları arasında istediği eğitim ve meslek tecrübesi olan kalifiye elemanları seçtiği ve Avustralya ve Yeni Zelanda’da uygulanan göçmenlik uygulamasına çok benziyor.

Sistem ayrıca Kanada hükümetinin istihdam bankası sistemi ile de entegre edilecek ve özellikle Kanadalı işverenler, Kanada’da işsizlik sigortası alanlar ve potansiyel göçmen adaylarını bir araya getirecek.

Göçmenlik bakanlığı internet adresinde ekspres giriş daha fazla bilgi alınabilir. 


Murat Kandemir, 15 Temmuz 2014

1 yorum:

  1. express entry kayıt kapalı gibi murat bey...ben mi giremiyorum acaba???

    YanıtlaSil