8 Temmuz 2014 Salı

Kanadalı Ziyaretçiler: Amerika’da Kalacağınız Günlere Dikkat Edin

Kanadalı emekliler, özellikle Florida’ya yerleşenler ABD’de geçirdikleri günlere dikkat ederler.

Bu mantıklı bir hareket sayılır çünkü ABD devlet sağlık sigortası, vergi ve göçmenlik kanunları ve ilgili yönetmelikleri yabancıların ülkede kalabilecekleri günleri kısıtlıyor.

ABD-Kanada sınır geçişleri güvenlik programı uyarınca sınırlarda giriş-çıkış yapanların bilgileri bilgisayar teknolojisi ve pasaportlardaki bar kodları vasıtasıyla takip ediliyor ve iki ülke arasında paylaşılıyor.

Bu ne demek?

Artık giriş çıkış bilgilerinin saklanılamaması anlamına geliyor. Dahası ABD’de ne kadar kaldığına dikkat etmeyen Kanadalıların vergi cezası yemesi veya göçmenlik kanunlarını ihlal etmekten tutuklanması anlamına geliyor.

ABD’ye seyahat eden Kanadalı ziyaretçileri temsil eden ve çoğunu emeklilerin oluşturduğu 70 binden fazla üyesi olan Kanada Snowbird Derneği sözcüsü Evan Rachkovsky Kanada dışında geçirilen günlere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.   

Toronto merkezli derneğin verdiği bilgilere göre 2012 yılında ABD’ye 850.000 ziyaret yapılmış. Florida’ya her yaştan Kanadalı 3.600.000 ticari ve turistik seyahat gerçekleştirmiş ve toplamda 4.4 milyar dolarlık harcama yapmış.

Dernek, ABD’de güneye seyahat eden ve bir aydan fazla kalan Kanadalıların yüzde 70’inin en çok Florida’ya gittiklerini tespit etmiş.

ABD’de uzun süre kalmak sadece ABD’de bazı yasal sonuçları doğurmuyor. Bunun yanı sıra Kanada eyalet sağlık sigortasından yararlanma şansı da kaybediliyor.

Kanadalıların ABD’de 12 aylık süre içinde 180 günden fazla kalması yasadışı olarak kalmaları anlamına gelebiliyor ve ABD göçmenlik otoriteleri tarafından üç yıl seyahat etme yasağı yemelerine sebep olabiliyor.

Bununla da bitmiyor. ABD’de 182 gün limitini aşan Kanadalılar tüm dünya gelirlerinden dolayı ABD’de vergi iadesi bildiriminde bulunarak vergi ödemek zorunda kalabilir.

Bunun bir istisnası var. Kanada’ya yakın bağlantısı olanlar 8840 numaralı “Yakın Bağlantı Muafiyeti” (Closer Connection Exemption) formu doldurabilirler. Artık sınır geçişleri bilgisi iki ülke arasında paylaşılıyor ve kayıtları tutuluyor. Bu form o yüzden önem kazanıyor.

Kanada’da ABD gibi havayoluyla ülkeden gidenler hakkında bilgi isteyecek. Havayolu şirketlerinden uluslararası uçuşlarla Kanada’dan çıkan yolcuların isim listelerini isteyecek.

İki ülke arasında ziyaretçi giriş-çıkış bilgisi paylaşımı uygulamasında idari ve yasal değişiklikler neredeyse bitti. Uygulama başladı başlayacak.  

Aslında yaşlı Kanadalıların ABD’de daha fazla süre kalabilmesinin önünü açacak bir yasa teklifi hazırlanmıştı. Hatta geçen sene Haziran ayında ABD Senato’sundan da geçti. Alt komiteye paslanan yasal düzenleme hakkında hala bir sonuç çıkmadı.

Yaşlı Kanadalıların ABD iş gücüne ters etkisi olmadığı hatta ekonomiye artı katkısının olduğuna herkes inanıyor.

ABD İç Gelir Servisi (IRS) gelir vergisi kanunlarına göre belli bir süre ülkede kalanları “ABD sakini” olarak tanıyor ve bu kişiler vergi kanununa tabi oluyor.  

Bir yıl içinde 31 gün, ve üç yıllık süre içinde 183 gün kalanlar vergi kanuna göre ABD sakini olarak değerlendiriliyorlar.

Kanada Snowbird Derneği her yıl için ABD’de dört ay ve daha fazla kalanlara IRS 8840 formunu (Closer Connection Exemption Statement for Aliens) doldurmalarını tavsiye ediyor.

Bu form ABD’de fazlaca kalınacağı, vergi yasaları uyarınca ABD sakini olarak görüldüğü halde Kanada ile bağlantısı olduğundan dolayı vergi iade bildiriminde bulunmayacağı  anlamına geliyor.

ABD dışında başka bir ülkede (Kanada’da) evi, ailesi, şahsi eşyaları, sosyal, siyasi ve kültürel ve hatta dini bağları olan ve başka bir ülkede ticari faaliyetleri olan kişiler başka bir ülke ile ‘yakın bağlantısı’ olduğunu kanıtlayabiliyor.

ABD’de uzun süre kalacaksanız dikkat edin. IRS kapınızı çalabilir.


Murat Kandemir, 8 Temmuz 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder