22 Temmuz 2014 Salı

Kanada’da Transit Polisi Kontrolü Göçmenlik Soruşturmasına Yol Açabiliyor

Transit polisi tarafından çeşitli toplu taşıma araçlarında her hafta en az bir kere yapılan yolcu bilet kontrol uygulaması Kanada sınır güvenliği ajansı (CBSA) tarafından yapılan göçmenlik statüsü soruşturmalarına yol açıyor.

Kanada’da transit polisi ülkedeki çeşitli eyaletlerde hizmet veren yolcu taşıma sistemlerinde (otobüs, metro, tren vs.) yolcular tarafından ya da yolculara karşı yapılacak suçları önleme ve düzeni sağlama görevlerini yapan, yolcuların ücretlerini ödeyip ödemediklerini de kontrol eden ve taşıyıcı tarafından işe alınan kolluk görevlilerine verilen addır.

Transit polisi sözcüsü Anne Drennan teşkilatlarının geçen sene 25.000 kişiye bilet kontrol uygulamasının yapıldığı bilgisini verdi.

Drennan’nın verdiği bilgilere göre 2013 yılında transit polisi tarafından 328 olay CBSA yetkilileri tarafından soruşturmaya uğradı ve 62 tanesi direk göçmenlik statüsü soruşturması açılmasına yol açtı.

Göçmenlik ve mülteci avukatı Laura Best bir gazeteye transit polisinin CBSA’ya havale ettiği dosyaların çoğunun yanlış ücret ödeme ya da hiç ödememe sebebiyle yapıldığını söyledi.

CBSA’ya gönderilen dosyalardaki kişilerin çoğu çeşitli sebeplerle Kanada’da statüsüz olarak yaşıyorlar.

Bunların içinde vize süresini geçirdikleri için tutuklananlar veya daha önce ülkeden sınır dışı edilen ve ülkeye illegal şekilde tekrar girmiş olanlar da var.      

Transit polisinin sorguladığı kişileri CBSA’ya göndermesi tartışma yaratıyor.

Drennan, kimliği kontrol edilen kişinin polis veri tabanında bulunmaması durumunda CBSA’ya rapor edildiğini iddia ediyor ve CBSA’ya rapor edilen kişilerin hepsinin bilet ücreti sebebiyle olmadığını da ekliyor.

Transit polisi daha önce metro sistemini kullanan bazı yolcuların sahte abonman kartı (metropass) kullandığını tespit etmiş ve bu kişiler hakkında soruşturma sonucu bazı kişilerin ülkede yasa dışı kaldığı tespit edilmiş ve sınır dışı işlemleri başlatılmıştı.

Hong Kong’ta sahte abonman kartı yapıldığı ve bunların Kanada’da satıldığı da belirlenmişti.  

2013 yılında bir transit soruşturmasında Kanada’da yıllarca yasa dışı olarak yaşayan Güney Koreli Seung Woo Min tutuklanmıştı.  

Eleştirilere cevap veren Drennan transit polisinin insanlara ırklarına ve nereden geldiklerine göre ayrımcılık yapmadıklarının da altını çizdi.

Drennon konuyla ilgili olarak bu sene ABD’den gelen ve cinsel suç sabıkası bulunan bir beyaz adamın metroya ücret vermeden binmek isterken yakalandığı olayı örnek gösterdi.

Transit polisinin rutin kontrollerinde yakalanan Küba vatandaşı bir yolcunun da ABD’de uyuşturucu satıcısı olduğu ortaya çıktı.

Transit polisi ülkede yasa dışı yaşadığından şüphelendiği tüm kişileri CBSA’ya bildiriyor.

Ülkede hangi statüde bulunursanız bulunun toplu taşıma araçlarında seyahat ederken lütfen kurallara uyun yoksa transit polisiyle tanışabilirsiniz.  

Murat Kandemir, 22 Temmuz 2014 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder