14 Ağustos 2015 Cuma

Kanada, ABD ve Meksika Güvenli Ziyaretçi Programı Oluşturdu

ABD Ulusal Güvenlik Departmanı (DHS), Kanada Kamu Güvenliği Teşkilatı ve Meksika’dan Valilik Sekreterliği kurumları ülkeleri arasında güvenli ziyaretçi programlarını daha da genişletme kararı aldılar. Bu genişleme 2016 yılında yürürlüğe girmesi beklenen Kuzey Amerika Güvenli Ziyaretçi ağı uygulamasının ilk adımı olarak değerlendiriliyor.

Güvenli ziyaretçi programı bir ülke sınırından giriş çıkış yapan ve güvenli olduğu düşünülen kişilerden oluşan bir veri tabanıdır. Bu veri tabanı aslında uçuşa yasağı listesinin (no-fly list) tam tersi olarak tanımlanabilir.

ABD, Kanada ve Meksika arasında imzalanan anlaşmaya göre;

  • Meksika güvenli seyahat programı (Viajero Confiable) üyesi Meksika vatandaşları ABD-Kanada NEXUS güvenli ziyaretçi seyahat programına başvurabilecekler.
  • NEXUS üyesi Kanada vatandaşları artık Meksika’nın güvenli seyahatçi programına başvurabilecekler.

ABD vatandaşları ABD sınır güvenliği kuruluşu (CBP), Kanada kamu güvenliği teşkilatı ve Meksika’nın ulusal göçmenlik enstitüsü kurumları arasındaki işbirliği sayesinde Viajero Confiable ve NEXUS adlı güvenli ziyaretçi programlarına başvurabiliyorlar.

Üç ülkenin güvenli seyahatçi programlarının entegrasyonunun sebebi üye ülkeler arasında seyahatlerin daha etkin gerçekleşmesini sağlamak. Ayrıca üçlü ortaklık anlaşmasının Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) uyarınca ülkeler arasında geçiş yapan işçilerin geçişini de hızlandıracak.

Bu yeni ortaklık anlaşmasının Kuzey Amerika bölgesinde uluslararası iş ve kültürel etkinlikler sebebiyle yapılacak sınır geçişlerini daha hızlı hale getireceği umuluyor.

Murat Kandemir, 14 Ağustos 2015    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder