11 Ağustos 2015 Salı

Ontario Sağlık Bakanlığı 50 Asistan Doktor Pozisyonunu İptal Ediyor

MELISSA RENWICK / TORONTO STAR
Melissa Renwick/Toronto Star
İstatistiklere göre 800.000 kişinin aile doktorundan mahrum olduğu Ontario’da 2014 yılında 55 tıp mezunu öğrencinin asistanlık pozisyonu bulamadığı ortaya çıktı.

8 Ağustos’ta The Star gazetesinde konuya ilişkin bir haber yayınlandı. Toronto Üniversitesi’nde tıp eğitimini bitiren fakat asistanlık pozisyonu bulmakta zorlanan Ali Damji’nin hikayesine yer veren haberde sağlık bakanlığı’nın buna imkan vermediği belirtiliyor.

Ontario eyaleti önümüzdeki iki yıl içinde 50 asistan doktor pozisyonunu iptal etmeye hazırlanıyor. Bu adım Kanada’da 55 tıp fakültesi mezununun asistanlık yapacak yer bulamamasının ardından alındı. Ayrıca yayınlanan bazı raporlarda yaklaşık 800.000 Ontariolu aile doktoruna ulaşamıyor.

Ontario Tıp Derneği başkanı Dr. Mike Toth Star gazetesine yazdığı bir iletide daha az doktorun eğitilmesine karar verilmesinin durumu daha da zorlaştırdığını söyleyerek Ontario eyaletinde diğer eyaletlere nazaran daha az doktor ve özellikle ulusal ortalamanın daha az seviyesinde uzman doktor olduğunu söyledi.

Bakanlık sözcüsü Shae Greenfield asistan doktor pozisyonlarında planlanan sayı kısıntısının mütevazi olduğunu ve ileride doktor fazlalığını önleme amacını taşıdığını belirtti. Asistanlık sayısındaki azaltmaya karşın Ontario’nun doktor sayısının önemli ölçüde artış göstererek özellikle 2016 ile 2020 arasında her sene 700 yeni doktorun işe başlayacağını söyledi.

Sözcü, bakanlığın tıp fakülteleriyle görüşmeler yürüterek hangi uzmanlıkların eğitim programı sayısında indirim olacağına karar vereceğini belirtti.

Doktor adayı aynı zamanda Ontario Tıp Öğrencileri Derneği başkanı olan Damji’ye göre azaltmaya gitmek uzmanlık eğitimi için yer arayan doktor adaylarını endişelendiriyor. Asistanlık dönemi bitmeden tıp doktoru olarak çalışma ruhsatı almaları imkansız.

Bazı öğrenciler yaşadıkları eyalette bulamadıkları uzmanlık eğitimi için eyalet dışında şanslarını deniyorlar.

Kanada tıp fakültesi mezunları için öngörülen kesintiler Kanada’da uzmanlık eğitimi almak isteyen yabancı doktor adayları için düşünülmüyor.

Yabancı doktorlar Kanada’daki hastanelere uzman oldukları alanda ana dal eğitimi (fellowship training) yapmak için başvurabiliyorlar.


Murat Kandemir, 11 Ağustos 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder