22 Ağustos 2015 Cumartesi

Kanada’da Niagara Koleji’ne Karşı Dava Açıldı

Kanada’daki bazı uluslararası öğrenciler okulun uzaktan eğitim programını bitirdikten sonra söz verildiği gibi üç yıl süreli çalışma izni alamadıkları iddiasıyla Niagara kolejini mahkemeye verdiler.

Kanada’ya gelen uluslararası öğrenciler yüksek okul (kolej) ya da üniversite seviyesindeki eğitimlerini bitirdikten sonra maksimum üç yıl süreli mezuniyet sonrası çalışma izni (post graduation work permit – PGWP) alabiliyorlar.

Kanada’nın herhangi bir eğitim kurumunun uzaktan eğitim programını bitiren öğrenciler çalışma izni alamıyorlar.

Niagara’da faaliyet gösteren okulun bazı uzaktan eğitim programlarına kayıt yaptıran uluslararası öğrenciler Niagara Koleji’nde kayıtlı oldukları programlardan mezun olduktan sonra çalışma izni alamadıkları gerekçesiyle okula karşı 50 milyon dolarlık bir tazminat davası açtılar.

Öğrencilerden Anish Goyal ve Chinton Zankat dört aylık programa başvuran ve karşılığında üç yıllık çalışma izni almayı hedefleyen diğer öğrenciler adına birlikte hareket ederek okula karşı dava açtı.

Öğrenciler Niagara Koleji’nin uluslararası öğrencileri eğitim programlarını bitirmeleri karşılığında üç yıllık çalışma izni elde edeceklerine inandırıldıklarını fakat program bitiminde başvurdukları halde çalışma izinlerinin verilmediğini iddia ediyorlar. Hatta programları bitiren bazı öğrenciler çalışma izni alamadıkları için ülkeden sınır dışı edilmişler.

Mahkeme süreci başladı. Niagara Koleji haklarında açılan davayı teyit etti. Okul adına Star gazetesine açıklama yapan Susan McConnell mahkemeye verildiklerinden haberdar olduklarını ve bu konuda bir avukata danıştıklarını beyan etti.

100 öğrencinin avukatlarından birisi olan Merkur, mağdur öğrencilerin okul tarafından çoğunlukla online ve bir yıllık süreli olarak verilen sanat ve bilim diploma transfer programlarının bitiminde üç yıllık çalışma izni alacaklarına inandırıldıklarını söyledi.

Programı bitiren ve çalışma izni için başvuran öğrenciler Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı’nın çalışma izni şartlarını uzaktan eğitim aldıkları için taşımadığını sonradan öğrendiler.

Dava dilekçesine göre Niagara Koleji programı bitiren yabancı öğrencilere çalışma izni alacakları sözü vermeden önce uzaktan eğitimin çalışma izni için yeterli olmadığı durumunu ya “biliyordu ya da bilmek zorundaydı”.

Yapılan suçlamalardan birisi de Niagara Koleji’nin öğrencilerine eğitim programının bazı derslerinin online olarak verilmesinin tüm programı uzaktan eğitim haline getirmeyeceği bilgisinin verildiği ve bunun da “aldatıcı” olduğu.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı çalışma izni şartlarına göre uzaktan eğitim (distance learning) sınıf içi eğitimden (in class learning) farklı olarak değerlendiriliyor ve çalışma izni şartlarını taşımıyor.

Okulunu bitirdikten sonra PGWP için başvurmayı planlıyorsan okuduğun programın çalışma izni şartlarını taşıdığından emin ol.

Murat Kandemir, 22 Ağustos 2015 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder