27 Ocak 2017 Cuma

Kanada Ekspres Giriş Göçmenlik Sisteminde Dil Yeterliği İspatı

Kanada göçmenlik sistemi (ekspres giriş) başvurularında adaylar İngilizce ve/veya Fransızca dillerinden puan alabilmek için göçmenlik bakanlığında kabul edilen dil sınavlarına (IELTS, CELPIP ve TEF) girmeleri ve sınav sonuç belgelerindeki puanları sisteme girmeleri gerekiyor. Adaylara dil sınavlarındada okuma, anlama, yazma ve konuşma becerileri için ayrı ayrı puan veriliyor ve aday her modülden aldğı puanı sisteme giriyor.

Ekspres giriş sistemine kayıt yapan adaylar hem İngilizce hem de Fransızca biliyorlarsa bu dillerden birisini birinci dil (first language) diğerini de ikinci dil (second language) olarak tayin ediyorlar ve ona göre puan alıyorlar. Adaylar birinci olarak tespit ettiği dilden en yüksek puanı alırken ikinci olarak tespit edilen dilden daha az bir ek puan alıyorlar. Bu yüzden birinci ve ikinci dil tespiti çok önemli.  

Eğer göçmen adayı Kanada’nın resmi dillerinin (İngilizce ve Fransızca) sadece birisini biliyorsa o dili ilk dil olarak göstermelidir. İlk dilden puan alacak ve ikinci dil zaten olmadığı için ek puan almayacaktır. Bilinen dil seviyesi Kanada’nın ekspres giriş göçmenlik sisteminde programa uygunluk açısından minimum şart seviyesini taşımalıdır.

Eğer bir göçmen adayı Kanada’nın resmi dillerinden ikisini de çok iyi derecede biliyorsa o zaman hangisinin birinci ve hangisinin ikinci dil olacağı iyi saptanmalıdır. Bu da sınav sonuçlarına göre yapılabilir. Fransızca için TEF ve İngilizce için IELTS/CELPIP sınav sonuçlarına bakılır ve hangisinin en iyi olduğu tespit edilir ve o dil birinci dil ve diğeri de ikinci dil olarak seçilir.

Şimdi soru şu. Peki aday Kanada resmi dillerinin konuşulduğu bir ülkede doğmuşsa ve eğitimini orada almışsa yine sınava girmeli midir? Soruyu biraz daha özelleştirelim. Örneğin İngilizce konuşulan bir ülke olan ABD’de üniversite okumuşsanız yine ekspres giriş sisteminde İngilizce dil yeterliği puanı alabilmek için IELTS ya da CELPIP sınavına girmeli misiniz?

Adayın nereli olduğu ve akademik eğitimini hangi dilde ve ülkede aldığının bir önemi yoktur. Eğer aday Kanada’ya göç etmek için ekspres giriş göçmenlik sistemine başvuracaksa mutlaka dil testine girmesi gerekiyor.

Burada bir tehlike daha bulunuyor. O da anadili kadar iyi İngilize veya Fransızca bilenlerin TEF ya da IELTS/CELPIP gibi sınavları ciddiye almaması ihtimali. Ana dili İngilizce veya Fransızca olan adaylara girecekleri sınavı ciddiye almalarını şiddetle tavsiye ederim. Ana dili Fransızca olan ve sınava girip zar zor orta seviyede puan alanlar çok. İngilizce ya da Fransızca dilini çok iyi derecede bilebilirsiniz fakat sınavda çeşitli sebepler yüzünden oldukça vasat puanlar alabilirsiniz. İnanın bu çok karşılaşılan bir durumdur.  

Kanada göçmenlik sisteminde dil yeterliği çok önemlidir. Aday nerede okursa okusun mutlaka yabancı dil sınavına girmelidir.

Murat Kandemir, 27 Ocak 2017 

1 yorum:

  1. salam.İslerinizde ugur dilerim.Xahis edirem ,men daha hangi bilgilere yiyelene bilirim?Kanadaya gocmen olarak getmek isterim ailemle,yoldasim ve uc cocugum var.evvelceden tesekkur sorularima cavab gorluyorum.

    YanıtlaSil