31 Ocak 2017 Salı

Kanada ve Terörün Ayak Sesleri

Terör ve Kanada kelimelerini yanyana ilk defa görebilirsiniz belki. Fakat olmaz denilen oldu ve Kanada’da bir terör saldırısına şahit oldu. Foto: Ryan Remiorz/The Canadian Press.

Geçen Pazar günü akşamı Montreal’deki İslam Kültür Merkezi Camisine saldırı yapıldı. Saldırı esnasında içerde 39 kişinin ibadet ettiği belirlendi.  

Cami içinde açılan ateş altı kişiyi öldürürken 19 kişiyi yaraladı. Ölenlerin hepsi erkek ve 39-60 yaş arasında.

Önce birkaç şüpheli tutuklandı fakat saldırıyla ilgili olmadıkları ortaya çıktı. Daha sonra Kebek polsi 27 yaşındaki Alexandre Bissonnette’yi saldırının tek failli olarak tutukladı. Bissonnette altı ayrı cinayettten tutuklandı. Polis kayıtlarına göre terör suçlaması da yapılabilir.  

Öldürülenlerin içinde bir bakkal sahibi, Laval Üniversitesi profesörü, Kebek hükümetine bilgisayar uzmanı olarak çalışmış üç çocuğu olan bir baba bulunuyordu. Milliyetleri çok farklıydı: Faslı, Cezayirli, Gineli. Ama hepsi Kanada’da yaşıyorlardı.

Saldırı sonrası sokaklarda binlerce kişi yürüyüş yaptı. Pazartesi akşamı yapılan yürüyüşe muhalefet liderleri yanında Kanada başbakanı Justin Trudeau da katıldı.

Kendim de dahil Müslüman Kanadalılar büyük Kanada toplumunun bir parçasını oluşturmaktadırlar. Ülkeye yerleşmiş, iş kurmuş ya da yıllarını çalışarak geçirmiş ve çocuk büyütmüşlerdir.

Her türlü dinsel, ırksal ya da köken ayrımcılığa karşı gelmeliyiz. Ayrımcılıkla bir yere varamayız. Batı düşmanlığını körükleyen ifadeler İslam davası adına masum insanları öldüren saldırganları yaratırken İslam düşmanlığını işleyen dindar Hristiyanlık vaazları da Hristiyan davası adına masum insanları öldüren katilleri yaratıyor. Etkiye karşı tepki gelişiyor.

Mahkemeye çıkan Laval Üniversite’sinde okumuş olan Bissonnette önüne baktı ve herhangi bir şey söylemedi. Soğukkanlı katil önümüzdeki ay tekrar mahkemeye çıkacak.

Görgü tanıklarının ifadesine göre saldırı sadece 15-20 saniye sürmüş. Saniyeler süren saldırı bazıları için yıllarca kapanmayacak yaralar açtı.

911 acil servis raporlarına göre cami saldırısı akşam 19:50’de yapılmış. Camiye 15 dakika uzaklıktaki Bissonnette’nin evine giren saat 21:00 de gelen polis onu tutuklamış.

Mahallede yaşayanlar Bissonnette’nin asosyal birisi olduğunu söylüyorlar.

Bissonnette Laval Üniversitesi’nde sosyal bilimler okumuş. Katil zanlısının Facebook hesabı Pazartesi günü silindi. Ama arşiv kayıtları ortaya çıktı ve Facebook sayfalarında ABD başkanı Donald Trum, aşırı sağcı Fransız politikacı Marine Le Pen ve ateist bilim adamı Richard Dawkins’ın sayfalarını beğendiği ortaya çıktı.

Saldırıya uğrayan bu caminin kapısına daha önce Haziran ayında Ramazan’da domuz başı bırakılmıştı.

Kanada başbakanı Trudeau saldırıyı bir terör saldırısı olarak niteledi ve saldırının Kanada’nın açıklık ve özgürlük prensiplerine karşı bir saldırı olduğunu ifade etti.

Trudeau saldırıyı ibadet eden masum insaları hedef aldığını ve açık bir terörist saldırı olduğunu söyledi. Başbakan ayrıca böyle bir şiddetin Kanada’da yeri olmadığını söyledi.

Kanada’da muhalefet liderleri de saldırıyı kınayan açıklamalar yaptılar.

Trudeau’ya katılıyorum. Böyle bir şiddetin Kanada’da yeri yok. Fakat Türkiye’de de yeri yok. Bulunduğu konum itibariyle son dönemde benzer terörist saldırıların görüldüğü Türkiye’de aynı acıları çekiyor.

Ülkeler istemeselerde terör saldırılarına maruz kalıyorlar. Kanada’nın bu saldırı sonrasında Türkiye’yi daha iyi anlayacağına eminim.

Murat Kandemir, 31 Ocak 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder