5 Ocak 2017 Perşembe

Kanada’nın Ekspres Giriş Sistemi İki Yaşında

1 Ocak 2017 itibariyle Kanada Ekspres Giriş (Express Entry) sistemi ikinci yaşına girdi. 2015 yılında uygulamaya konulması sonrasında 2016 yılında büyük değişiklikler yapılan sistem 2017’de de güncellenecek. Bu değişikliklerin Federal Nitelikli İşgören Programı (FSWP), Kanada Tecrübe Sınıfı (CEC) ve Eyalet Aday Programları (PNP) altında başvuracak adayların yararına olacağı kesin.

Sistemdeki 2016 yılının Kasım ayında yapılan değişiklikler özellikle Kanada’da okumayı daha da avantajlı hale getirdi. Kanada eğitimi alanlara verilen ek puanlar adayların puanlarının yükselmesine yaradı. Okul bitirdikten sonra çalışma izni alan adaylar en az bir yıl çalıştıktan sonra edindikleri Kanada iş tecrübesinden de ayrıca puan alabiliyorlar.

Ekspres giriş sisteminde şu an LMIA destekli iş teklifleri daha az puan getiriyor. Kanada devletinin yabancı işçi getirilmesine itiraz etmediği anlamına gelen LMIA belgesini yabancı işçi getirmek isteyen Kanadalı işveren alııyor ve getirmek istediği işçiye gönderiyor. Önceden iş teklifi + LMIA belgesi tek başına 600 puan değerindeydi ve işçinin Kanada göçmeni olarak kabul edilmesini garantiliyordu. Artık LMIA destekli iş teklifleri için en fazla 200 puan veriliyor.

2016’da son altı çekilişe baktığımızda kabul edilen göçmen adaylarına gönderilen göçmenlik davetiyeleri (ITA) sayısında büyük bir artış olduğunu gördük. Ekspres giriş sisteminin Kanada’ya göçmen alımında kullanılacak ana kulvar olacağını düşünürsek 2017 yılında verilecek ITA sayısında rekor artış umuyoruz. Şu an her ay iki kere yapılan çekilişlerin her birinde kabul edilen göçmen sayısı 2 binlerde olacağını öngörüyoruz.

400 puanın üzerinde bir puanın göçmen olarak seçilmek için iyi bir puan olduğunu varsayarsak 30 yaş altı, yüksek lisans derecesi ve üç yıldan fazla iş tecrübesi olan ve IELTS sınavında CLB 9 seviyesinde puan alan birisinin 450 üzeri puan alacağını söyleyebiliriz.

Son yapılan ekspres giriş çekilişi 22 Aralık 2016’da yapıldı ve 475 ve üstü puanı olan 2.878 aday kabul edilerek göçmenlik davetiyesi aldı.

2016 yılında toplamda 27 çekilişte 33.672 ITA düzenlendi. 2016 yılında yapılan çekiliş tarihleri ve düzenlenen ITA sayısı şöyle gerçekleşti.


1 Ocak 2015 tarihi itibaraiyle Kanada göçmenlik programlarına başvuru yapmak isteyen yabancılar Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı’ndan (IRCC) davetiye almak zorundalar. 2015 yılından beri yürürlükte olan ekspres giriş göçmenlik sistemi daha önce göçmenlik başvurularının sırayla kabul edildiği sistemi değiştirmiştir.

Kanada ekspres giriş sisteminde kabul edilen adayların göçmenlik başvuru işlemlerin en çok altı ay içinde bitirilmektedir. Ekpres giriş göçmenlik sisteminde göçmen olmak isteyen adaylar belli bir puan alarak bir havuza yerleştirilmektedir. Bakanlıkça her ay en az iki defa yapılan çekilişte havuzdan tespit edilen minimum puan ve üzeri puanı olan adaylar seçilmektedir. Seçilen adaylar havuzdan çıkmakta ve ikinci aşamada Kanada göçmenlik başvuru yapmaları istenmektedir.

Kanada göçmenlik sisteminde puan yöntemi geçerli olduğundan yüksek puan alan adayların diğer adaylara göre şansı fazla olmaktadır.


Murat Kandemir, 5 Ocak 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder