30 Ocak 2017 Pazartesi

Kanada’nın Kapıları ABD’ye Kabul Edilmeyen Göçmenlere Açık

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump göçmenlere yönelik aldığı kararlarla tartışılmaya devam ederken Kanada’dan yeni bir adım geldi. (Fotoğraf Brian Snyder Reuters) 

ABD vizesi ya da yeşil kartı olupta uçağa alınmadığı için havalimanında kalanlara Kanada geçici oturum verecek. Bunu bizzat Kanada göçmenlik bakanı açıkladı.

İmzalanan bir kararnameyle yedi müslüman ülke vatandaşlarının ABD’ye girişleri bir süreliğine engellenmişti. Alınan karara göre İran, Irak, Sudan, Somali, Suriye, Yemen ve Libya vatandaşları vizeleri ya da oturumları olsalar dahi üç ay süreyle Amerika’ya giremeyecek.

Bu kararın bir benzeri daha uzun zamandır göçmenlik literatüründe görülmedi. Ülkeler sınır güvenliklerinden sorumludur ve ülkeye tehlike oluşturacak kişilerin girişlerini engellemek zorundadırlar. Fakat ABD’nin kararı ayrımcılık temelinde alınan bir karar. Ülkeye tehdit oluşturan belirli bir kişi üzerinden değil de belirli bir ırk veya din sahiplerine alınan topyekün bir karar.   

Bu ülke vatandaşlarından ayrıca Kanada oturumu sahibi ya da vatandaşlığı olanların durumu ise merak ediliyordu. İlk önce yapılan açıklamada kısıtlamanın çifte vatandaşları da kapsadığı belirtilmişti. Kanada vatandaşı ya da oturum sahibi olan bu ülke vatandaşlarının sınırı sorunsuz geçebileceği vurgulandı.

Kanada göçmenlik bakanı Ahmed Hussen geçen Pazar günü Beyaz Saray’ın Kanada daimi oturum kartı (PR) sahibi olanların ABD sınır girişlerine izin verileceği güvencesini verdiklerini duyurdu.

Başbakan Cumartesi gecesi attığı tweet ile Beyaz Saray’ın Kanada pasaportu sahibi çifte vatandaşların ABD’ye girişlerine izin verileceğini teyit ettiğini duyurdu.

Kanada göçmenlik bakanı Hussen başkent Ottawa’da düzenlediği bir basın toplantısı ile Amerka yasağının yarattığı bazı konulara açıklık getirdi.

Hem Kanada hem de ABD tarafından yapılan tüm açıklamalar hala yeterli değil gibi görünüyor. Şu an insanların kafasında ABD sınırını kimlerin geçebileceği konusu hala net değil ve insanlar korkuyorlar.

Bu yedi ülkeden gelen ve Kanada’da yaşayanlar ABD’ye giriş yapabilmeyi çok önemsiyorlar çünkü bazı aile üyeleri ABD’de yaşıyor.

Şu ana kadar yapılan karşılıklı açıklamalarla şurası net görünüyor. ABD’nin ülkeye girişlerini üç aylığına askıya aldığı bu yedi ülkenin vatandaşları eğer Kanada oturumu ya da vatandaşlığı bulunuyorsa ABD’ye sorunsuz giriş yapabiliyorlar.

Göçmenlik bakanı Hussen’e sorulan sorulardan birisi de Trump’ın kararının neden kınanmadığı şeklindeydi.

Bakan Hussen her ülkenin kendi politikalarını belirleme hakkı olduğunu ve kendilerinin daha önceden de olduğu gibi sığınak arayanlara kapılarının her daim açık olacağını belirtmekle yetindi.

Bakan aynı zamanda Kanada’nın, ABD’nin yasağı yüzünden yolda kalan herkese kapılarının açık olduğunu ve ihtiyaç sahiplerine geçici oturum vereceklerini belirtti.

Geçtiğimiz Cumartesi tweet atan Kanada başbakanı Justin Trudeau mültecilere kapılarının açık olduğunun altını çizdi. “Kanadalılar inançları ne olursa olsun eziyetten, terör ve savaştan kaçan herkesi karşılayacaklar. Farklılıklar bizim gücümüzdür. Kanada’ya hoş geldiniz.”


Murat Kandemir, 30 Ocak 2017  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder