28 Temmuz 2018 Cumartesi

Amerikan H-1B Vize Retlerinde Büyük Artış


Başkan Donald Trump’ın uyguladığı “Amerikan Malı Al Amerikalı İşe Al” politikası sonuçlarını verdi. Yayınlanan yeni bir rapora göre Amerikan federal göçmenlik yetkilileri özellikle H-1B vize başvurularını eskiye göre daha fazla reddetmeye başladı. (Foto: Saul Loeb/AFP/Getty Images)

H-1B vize programı özellikle Silikon Vadisinin teknoloji sektörlerinde çalışacak işçiler dahil olmak üzere Amerikaya çalışmak üzere gelmek isteyen yabancı kalifiye işçiler tarafından kullanılıyor. Yabancı işçilerin Amerika’ya gelerek Amerikalıların işlerini elinden aldığı tartışmaları özellikle Trump’ın yönetimi döneminde kamuoyunda oldukça yer tuttu.

Bir sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet gösteren Ulusal Amerikan Politikası Vakfının (NFAP) yayınladığı bir raporda H-1B vize ret oranlarına yer verdi. Raporda vize retlerinin özellikle geçen sene sonuna doğru artmaya başladığı bilgisi yer aldı. Bu sene ise başvuruların ret oranları artarak devam etti. Rapora göre vize retlerinde Trump yönetimi politikalarının etkisi bulunuyor.

Vakfın ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik bürosundan elde ettiği bilgilere göre H-1B vize ret oranı geçen sene son çeyrekte yüzde 22’ye çıktı. Geçen sene bir önceki çeyrekte bu oran yüzde 16 olarak kayda geçti. Vakıf kalifiye işçi vize başvuru ret oranlarının artması ile ilgili olarak çeşitli avukatlar ve firmalarla mülakatlar yaptı.

Vakfa göre vize retleri özellikle 2017 yılı Nisan ayında Trump’ın imzaladığı ve yürürlüğe koyduğu “Amerikan Malı Al Amerikalı İşe Al” başkanlık kararnamesinin ardından artmaya başladı.

Trump’ın başkanlık kararnamesi ABD’ye yurtdışından gelen işçilerin ülkeye girişlerini düzenleyen kanunların uygulanması hakkındadır.

Murat Kandemir, 28 Temmuz 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder