18 Temmuz 2018 Çarşamba

Kanada 2018 Atlantik Göçmen Kotası Arttırıldı


Atlantik bölgesi için alınan kota arttırımı kararı göçmenlik pilot programına özellikle işverenlerin aşırı ilgisini gösteriyor.

Kanada hükümeti tarafından Atlantik Göçmenlik Pilot Programı (AIPP) aracılığıyla kabul edilecek göçmen sayısınının 500 arttırılmasıyla 2018’de kabul edilecek göçmen sayısı 2.500 olacak.

Kanada’nın göçmenlik bakanı Ahmed Hussen artış kararını geçen Salı Kanada’nın Atlantik Eyaletleri olan Nova Scotia, New Brunswick, Prince Edward Islan ve Newfoundland and Labrador eyaletleri başkanlarıyla yaptığı toplantıda duyurdu.

Hussen, artış kararında Atlantik eyaletlerinde AIPP programını kulllanmak isteyen işverenlerin yoğun ilgisinin etkisi olduğunu söyledi.

Bölgenin eyaletleri Kanada’nın Atlantik bölgesinde ticari faaliyetlerin büyümesi için kota arttırımına ihtiyaç duyduklarını belirtti.

31 Mayıs 2018 tarihi itibariyle AIPP pilot programı kapsamında akredite edilen ve Kanada dışından yabancı işçi getirebilecek işveren sayısı 1.000 olarak kayda geçti. Akredite işverenler ihtiyacını hissettikleri yabancı işçileri Kanada’da daha hızlı olarak getirebiliyor.

Bakan Hussen 2018 yılında Atlantik Kanada bölgesinde değerlendirilmek için yabancı işçiler ve bölgede okuyan öğrenciler için düzenlenen iş tekliflerinin 2.000 olduğunu kaydetti.

Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) tarafından AIPP programı kapsamında yapılan daimi ikamet göçmenlik başvurusu sayısı 900’e ulaştı. AIPP kapsamında göçmen olarak kabul edilecek kişi hedef sayısı 2018’de 1.000, 2019’da 2.000 ve 2020’de 4.000 olarak belirlendi.

AIPP programının en büyük avantajı yabancı işçi getirmek isteyen Kanadalı işverenlerin yabancı işçiler için alınması zorunlu işgücü pazarı etki değerlendirmesi (LMIA) belgesini almak zorunda olmayışı. Normalde Kanada’ya yabancı işçi getirmek isteyen işverenler getirmek istedikleri işçi için LMIA belgesi almak zorunda.

Programdan yararlanabilmek için yabancı işçilerin akredite bir işverenden tam zamanlı iş teklifi sahibi olmaları gerekiyor. İş teklifi verilecek yabancı işçinin Kanada’nın ulusal meslek sınıflandırmasında (NOC) 0, A veya B beceri tipinde tanımlanan işlerden birinde en az bir yıllık tam zamanlı ya da ona denk yarım zamanlı iş tecrübesi sahibi olması gerekiyor.

Murat Kandemir, 18 Temmuz 2018     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder