31 Temmuz 2018 Salı

Kanada Biyometrik Kuralları Hakkında Bilmedikleriniz


31 Temmuz itibariyle Kanada’ya ziyaretçi vizesi, çalışma ya da okuma izni veya daimi oturum başvurusu yapan tüm Türk vatandaşları biyometrik bilgilerini vermek zorundadırlar.

14 yaş altı ve 79 yaş üstü olanlar bu kuraldan muaftırlar.

Vize ücretinin dışında biyometrik ücreti de ödenmelidir. Biyometrik ücreti kişi başı 85 Kanada dolarıdır. Aile üyeleri birlikte başvuruyorsa maksimum 170 Kanada doları alınmaktadır.

Ziyaretçi vizesi, okuma veya çalışma izni ya da daimi oturum başvurusunu Kanada içinden yapanlar Kanada içi biyometrik servisleri oluşturulana kadar biyometrik bilgi vermekten muaftırlar.

Biyometrikler sadece 10 yılda bir veriliyor. 10 yıl süre bitmeden tekrar bir biyometrik vermeye gerek yoktur.

Daha önce biyometrik bilgileriniz verilmiş olsa bile eğer daimi oturum başvurusu yapacaksanız tekrar biyometrik bilgileriniz verilmelidir.

Biyometrik bilgiler tüm dünyada insanların kimlik tanımlamasında en güvenilir ve doğru bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Tüm dünyada 70’den fazla ülke göçmenlik programlarında biyometrik bilgileri kullanmaktadır.

Kanada hükümeti biyometrik bilgileri kişilerin kimliklerinin saptanmasında, başvuruların etkin olarak sonuçlandırılmasında ve insanların sınır geçişlerini güvenli hale getirmek için kullanmaktadır. Biyometrik bilgiler sayesinde Kanada güvenliğine ve sağlığına tehdit oluşturacak kişilerin ülkeye girmesi engelleniyor.

Vize görevlileri biyometrik bilgilerin sunduğu ek bilgileri vize başvurusu yapanların başvurularını değerlendirmekte kullanmaktadır.

Toplanan parmak izleri RCMP polisi tarafından saklanmakta ve gerektiğinde kullanılmaktadır. Biyometrik bilgi sayesinde bir kişinin aynı kimlikle daha önce Kanada’ya giriş yapıp yapmadığı veya Kanada’dan sınır dışı edilip edilmediği ortaya çıkmaktadır.

Ayrıca ABD, Avustralya, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık’la biyometrik bilgi paylaşımı yapılmaktadır.

Kanada sınırında biyometrik bilgi sayesinde giriş yapacak kişinin kimliği doğru olarak tanımlanabilmekte ve giriş-çıkışlar daha seri yapılabilmektedir.

Şu an 8 büyük Kanada havalimanında parmak izi tanımlaması yapılmaktadır. Diğer havalimanlarında ve kara sınır kapılarında parmak izi kontrolü ikinci kontrole tabi tutulmasına karar veren ziyaretçilere yapılmaktadır.

Murat Kandemir, 31 Temmuz 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder