30 Temmuz 2019 Salı

Kanada Aile İçi Şiddet Mağdurlarına Geçici Oturum İzni Verecek


Programın amacı ülkede mağdur olan yabancı kişilere Kanada’da göçmenlik statüsü kazandırmak.

Kanada’ya yeni gelen ve aile içi şiddet mağduru olan yabancılar artık Kanada geçici oturum izni başvurusu yapabilecekler.

Yeni kural 26 Temmuz itibariyle geçerli olacak ve Kanada içinde bulunan ve aile içi şiddete maruz kalanlar en az altı ay geçerli olmak üzere kendi ve çocukları için geçici oturum iznine başvurabilecekler.

Bu kural ile birlikte daimi oturum başvuruları tamamlanmamış ama Kanada’da şiddet uygulayan eşleriyle kalan kişiler geçici oturum başvurusu yapabilecekler.

Bu uygulamanın amacının özellikle aile içi şiddete maruz kalan korunmasız kişileri devlet korumasına almak olduğu belirtildi.

Aile içi şiddet mağduru kişiler bu uygulama sayesinde şiddet gördüğü ilişkiyi terkedebilecek ve statülerini korumak amacıyla geçici oturum başvurusu yapabilecekk.

Şiddet mağduru kişilerin Kanada içinde yaptığı geçici oturum başvuruları hızlıca sonuçlandırılacak.

Kanada göçmenlik bakanlığı başvuruları değerlendirirken aşağıdaki faktörleri göz önüne alacak.

Yabancının şu anda Kanada’da bulunup bulunmadığı değerlendirilecek ve Kanada içinde eşi tarafından fiziksel, cinsel, psikolojik ya da maddi tacize maruz kalıp kalmadığı göz önüne alınacak.

Ayrıca yabancı kişinin şiddete maruz kaldığı gerçek bir ilişki içinde bulunduğu ve kişinin Kanada’da statüsünün bu ilişkiye bağlı olup olmdığına da baklılacak.

Bu imkandan yararlanacaklar özellikle Kanada’ya sponsor edilen eşler olacaktır. Göçmenlik statüsünü kaybetme korkusu yaşayan ve bu yüzden şiddet uygulayan sponsorunu terkedemeyen kişiler statülerini koruyabilecekler.

Bu uygulamadan Kanada dışında yaşayan yabancılar yararlanamayacaklar.

Hızlandırılmış geçici oturum başvurusundan yararlanacak kişilerin aynı zamanda Kanada’nın federal sağlık sigortasından da yararlanacağı belirtildi.

En az 6 ay geçerli oturum müsaadesine sahip olan kişiler aynı zamanda açık çalışma izni başvurusu da yapabilecekler.

Kanada göçmenlik bakalığı aile içi şiddet mağduru olarak geçici oturum iznine başvuracak adayların daha çok aile sponsorluğu başvurusu ile Kanada’ya gelenler olacağını öngörüyor. Aile sponsorluğu dışındaki başvurularla ülkeye gelenlerin başvuruları ise ayrıca değerlendirmeye alınacak.

Murat Kandemir, 30 Temmuz 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder