31 Temmuz 2019 Çarşamba

New Brunswick Eyaleti’nde Hemşire Sıkıntısı

Eyalet benzer profesyonel meslek standardı olan ülkelerden yabancı hemşire arayışına girmeyi planlıyor.

Hükümetin hazırladığı bir raporda uluslararası eğitim almış hemşirelerin eyaletin hemşire sıkıntısını gidermede iyi bir seçenek olduğu özellikle ortaya kondu.

Eyaletin hemşire kaynak stratejisine göre yabancı hemşire alımı sağlık ve bakım hizmetlerinde yaşanan işgören sıkıntısını giderebilir.

Rapora göre eyaletin nüfusu Kanada’nın diğer bölgelerine göre daha hızlı yaşlanıyor ve bu durum artık kritik demografik bir durum haline geldi.

New Brunswick eyaleti Kanada’nın diğer eyaletleri içinde yaşı 65 ve üstü en çok nüfusa sahip yerlerden birisi. Hemşireler bile yaşlı. Rapora göre eyalette çalışan hemşirelerin yüzde 41’i 50 yaş ve üzeri hemşireler.

Eyalette üniversitelerin hemşirelik bölümlerine kayıt yaptıranların sayısında da azalma görülüyor. Yapılan tahminlere göre önümüzdeki on sene boyunca her bir sene için en az 130 hemşireye ihtiyaç olacak. Yani rapora göre 2028 yılında toplamda 1.300 hemşire ihtiyacı olacak.

İşte sağlık sistemindeki bu insan ihtiyacına karşı eyalet bir strateji geliştirmeye çalışıyor. Ve tam burada yabancı hemşireler devreye giriyor.

New Brunswick’in gelecekteki hemşire ihtiyacı için benzer hemşirelik mesleği standartları ve yeterlik şartları olan ülkelerden gelecek hemşireler anahtar rolü oynayabilir.

Kanada dışından gelecek yabancı hemşire alımı ile eyalet eksikliğini çektiği hemşire ihtiyacını giderebilir.

Burada sadece hemşirelik standartlarının incelenmesi ve etkin bir başvuru sürecinin hazırlanması gerekiyor.

Stratejilerden birisinin de başka devletlerin yanında Kanada içinde başka eyaletlerden New Brunswick’e hemşire getirilmesi de tartışılıyor.

Hemşireler sağlık hizmetleri sektörünün en önemli çalışanlarındandır. Eyaletler bu sektörde çalışan kalifiye işgören eksikliği üzerine çalışmalar yapıyorlar.

Tüm eyaletlerde olduğu gibi New Brunswick’te kendi bölgesine daha fazla hemşire çekmek için strateji belirlemeye ve bu eksikliği giderebilmek için kapılarını yabancı hemşirelere açmaya hazırlanıyor.

Yabancı hemşirelerin hangi ülkeden getirileceği ve başvuru süreci gibi detaylar henüz açıklanmadı. New Brunswick’in göçmen sitesini arada bir incelemekte fayda var.

Murat Kandemir, 31 Temmuz 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder