15 Temmuz 2019 Pazartesi

Kanada’dan Tarım ve Gıda Sektörü Çalışanlarına Özel Göçmenlik Pilot Programı


Kanada, oluşturacağı yeni pilot göçmenlik programı ile özellikle tarım ve gıda sektörü çalışanlarına oturum izni verecek.

Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) üç yıllık için uygulayacağı programın tüm detaylarını 2020 yılı başında açıklayacak.

Kanada’da tarım ve gıda sektöründe çalışan yabancı mevsimlik işçiler 2020 yılının ilk çeyreği itibariyle daimi göçmenlik şansına sahip olacaklar.

Kanada hükümeti tarım ve gıda göçmenlik pilot programı (agri-food immigration pilot) üzerinde çalışıyor ve bu program sayesinde Kanada’nın tarım ve gıda endüstrisinde faaliyet gösteren firmalardan iş teklifi olan yabancılar daimi olarak Kanada’da kalabilecekler.

Kanada hükümetine göre tarım ve gıda sektörlerinin 2018’de yaptıkları ihracat büyüklüğü yaklaşık 66.2 milyar dolara ulaşıyor ve tüm ülkede çalışan her sekiz işçiden biri bu sektörlerde çalışıyor. Özellike et işleme ve mantar üretim gibi sektörlerde çalıştıracak işçi bulunamadığı belirtiliyor.

Şu an için ülkeye getirilen mevsimlik tarım işçileri geçici işçi olarak getiriliyor ve kendilerine sadece belirli süreli çalışma izni veriliyor. Çalışma izni sahibi olarak ülkeye gelen mevsimlik tarım işçilerinin herhangi bir daimi göçmen olma şansı da bulunmuyor.

Üzerinde çalışılan tarım-gıda göçmenlik pilot programı sadece şu meslek sahiplerini kapsayacak.

Et işleme sektöründeki perakende ya da endüstriyel kasaplar ve diğer et işleme işçileri, mantar üretim ve seracılık işlerinde çalışan işçiler ve diğer tüm çiftlik çalışanları pilot programdan yararlanabilecek.

Pilot programla kabul edilecek kişi sayısı her bir yıl için 2.750 kişi olarak belirlendi. IRCC’ye göre başvuran kişilerin eş ve çocukları da hesap edildiğinde önümüzdeki üç sene içinde yaklaşık 16.500 kişinin bu pilot programla Kanada’ya yerleşeceği tahmin ediliyor.

Agri-food göçmenlik pilot programı sayesinde Kanada’ya gelen mevsimlik işçiler isterlerse Kanada’da kalabilecekler.

Hükümet bunun dışında geçtiğimiz aylarda evde bakıcı olarak çalışanlara özel göçmenlik programı da başlattı. Ayrıca eyalet aday programlarından (PNP) kabul edilecek kişi sayısı kotası da 2.000 kişi arttırılmıştı.  

Agri-Food pilot göçmenlik programı için uygunluk kriteri şöyledir:

-Pilot programca kabul edilen mesleklerden en az birinde en az 12 ay tam zamanlı Kanada iş tecrübesi,
-Minimum seviyede İngilizce veya Fransızca dil bilgisi,
-En az lise ve üzeri eğitim sahibi olmak,
-Kanada’dan tam zamanlı ve süresiz iş teklifi sahibi olmak

Pilot programa nasıl başvurulacağı ile ilgili diğer tüm detaylar Kanada federal hükümet tarafından 2020 yılının başında kamuoyuyla paylaşılacak.

Murat Kandemir, 15 Temmuz 2019

1 yorum:

  1. Merhaba bu programda istenen iş tecrübesi yalnizca Kanada da çalışan kişiler için geçerlidir değil mi? Türkiye'de edinilen tecrübe sayilmamaktadir sanırım?

    YanıtlaSil