26 Temmuz 2019 Cuma

Toronto’da Sokakta Kimlik Kontrolü Var mı?


Geçtiğimiz hafta Toronto sokaklarında göçmenlik memurları tarafından insanlara rasgele kimlik sorulduğu iddiaları gündeme gelmişti.

Bazı kişiler geçen hafta Toronto civarında göçmenlik yetkililerinin sokaklarda insanların kimliklerini kontrol ettiklerini iddia ettiler.

Sokaklarda kimlik sorma uygulaması 2015’te çıkan bir yasayla yasaklandı. Ontario hükümetinin 2015 yılında çıkardığı bir yasayla görevlilerin vatandaşları durdurarak onlardan kimlik kartı sorma uygulaması tüm Ontario bölgesinde yasaklanmıştı.

City News haberine göre bir kadın babasının Lawrence ve Weston köşesindeki bir dükkan yakınında durdurulduğunu ve kendisine kimlik sorulduğunu iddia etti. Kadın iki göçmenlik görevlisinin bölgede birden çok kişiyi kenara çekerek kimlik kontrolü yaptılarını iddia etti.

Kadına göre görevliler babasının kimliğini sorarak Kanada’da yasal olarak bulunup bulunmadığını kontrol etmek istediler.

City News, Kanada sınır güvenliği teşkilatının (CBSA) bölgede göçmenlik görevlilerinin bulunduğunu doğruladığını fakat asıl görevlerinin ne olduğunun teyit edilemediğini belirtti.

CBSA, sokaklarda rasgele kimlik kontrolü uygulamasını yapmadıklarını ifade ediyor.

City News haberine göre benzer kimlik kontrolleri Windsor bölgesinde de olmuş. Bazı kişiler sokaklarda araçların durduruluduğu ve kimlik kartı sorulduğu yönünde iddialarda bulundu.

Tekrar söyleyelim. 2015 yılında alınan bir kararla artık tüm Ontario’da kişilerin kimliklerinin kontrol edilmesi yasaktır.

Belli bir mahallede kimlik kontrolü yapmak ya da belli bir grubu rasgele kimlik sormak için durdurmak yasadışıdır. Görevlilerin vatandaşları kimlik göstermenin gönüllülük esasına göre olduğunu ve kimlik göstermeme hakları olduğunu belirtmesi gerekir.

Tabi bu yasanın da istisnaları var. Rutin trafik kontrollerinde aranan kişileri tanımak ya da birisini tutuklamak için insanlar durdurulabilir ve kimlik kontrolü yapılabilir.

Kanada’da sokaklarda rasgele kimlik kontrol uygulaması yoktur. Siz yine de kimlik kartınızı yanınızda taşıyın.

Murat Kandemir, 26 Temmuz 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder