18 Eylül 2019 Çarşamba

Alberta 28 Ağustos’ta 294 Kişiyi Göçmen Kabul Etti


Alberta, eyalete yerleşmek isteyen 294 ekspres giriş sistemi adayını 28 Ağustos’ta yaptığı elemede kabul etti ve eyalet aday göçmenlik başvurularını tamamlamaları için kendilerine davetiye gönderdi.

Seçilen adaylara gönderilen davetiyeler Alberta göçmenlik aday programı (AINP) bünyesinde işletilen Alberta ekspres giriş kategorisi kapsamında düzenlendi. Bu kategori sayesinde Alberta, federal ekspress giriş aday havuzunda kayıtlı tüm adayları inceleyebiliyor ve istediği kalifiyedeki kişilere davetiye gönderebiliyor.

Bu elemede seçilen aday sayısı bir önceki elemede seçilen aday sayısının iki katı oldu.  

Seçilen 294 kişinin eyaletten davetiye alabilmeleri için gerekli federal ekspres giriş minimum aday puan (CRS) seviyesi ise 400 ve üzeri oldu.

Federal hükümetçe işletilen ekspres giriş sistemi kapsamında Kanada’nın en büyük göçmenlik programları olan federal nitelikli işgören sınıfı (FSWC), federal kalifiye işçi sınıfı (FSTC) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) programları göçmen başvurularını kabul ediyor.

Federal ekspres giriş sistseminde (express entry) kayıtlı olan adaylara yaş, eğitim, dil seviyesi ve iş tecrübesi gibi faktörlerden puan veriliyor.

Herhangi bir eyaletten seçilen ekspres giriş adaylarına ek olarak 600 puan veriliyor. Bu ek puanı alan adaylar kendi CRS puanlarıyla birlikte 600 ve üzeri puanı oldukları için federal ekspres giriş sisteminde her ay en az iki defa düzenlenen çekilişlerde hemen seçiliyorlar.

Eyalet Alberta Eyalet Aday Göçmenlik Programı (AINP) kapsamında işletilen Alberta ekspres giriş kategorisinde göçmen kabul ediyor. Bu kategoride herhangi bir meslek listesi bulunmuyor.

Alberta tarafından kabul edilerek davetiye gönderilen kişiler önce eyalet tarafından aday gösteriliyor ve daha sonra federal ekspres giriş göçmenlik sisteminde daimi ikamet başvurularını tamamlıyorlar.

Eyaletlerin federal ekspres giriş sistemine uyumlu olarak işlettikleri kendi ekspres giriş göçmenlik programları bulunuyor. Herhangi bir eyaletin federal ekspres giriş sistemine uyumlu göçmenlik kategorilerinden kabul edilmenin ilk şartı federal ekpres giriş göçmenlik sisteminde profil oluşturmaktır.

Alberta tarafından seçilmek için herhangi bir iş teklifine ya da Alberta’da iş tecrübesine gerek yoktur. Seçilmek için adayın iş tecrübesinin Alberta’nın gelişime katkı sağlayacak mesleklerden olmalıdır. Eyaletin özellikle istediği bir meslek listesi yoktur.

28 Ağustos’ta 294 davetiye gönderen Alberta 15 Ağustos’ta düzenlediği bir önceki çekilişte 121 kişiye davetiye göndermişti.

Alberta eyaleti bu sene şu ana kadar 23 çekiliş yaptı ve toplamda 5.236 ekspres giriş adayını göçmen olarak kabul etti.

Son yapılan çekilişlere bakıldığında 300 ve 400 CRS puanı olan adayların kabul aldığı görülüyor.

Eyalette bir iş teklifi ya da iş tecrübesi olanlar, Kanada’da bir okuldan mezun olup iş teklifi olanlar ya da Alberta’da yaşayan aile üyesi (anne-baba, kardeş vs.) olanlar öncelikli olarak değerlendiriliyor.

Kanada’nın ekspres giriş sistemine kayıtlı olmak ve en az 300 puanı sahip olmak seçilebilmek için yeterli.

Kanada’nın federal ekspres giriş göçmenlik sisteminde seçilmek için şu sıralar en az 460 civarı puana sahip olmak gerekiyor. Oysa Alberta bu seviyeden çok düşük puana sahip olanları da seçebiliyor.

Murat Kandemir, 18 Eylül 2019  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder