28 Eylül 2019 Cumartesi

Ontario Eyalet Aday Programı-OINP: Özet

Ontario Eyalet Aday Programı (OINP) kapsamında işletilen tüm programları şu şekilde sıralayabiliriz. 1-Employment Job Offer, 2-Human Capital Stream ve 3-Business Category.  

“Employer Job Offer” kategorisi özellikle eyalette iş teklifi olan yabancı işçilere, öğrencilere ya da Ontario’da eksikliği hissedilen işleri yapan göçmen adaylarına yöneliktir.

Burada foreign worker stream, international student stream ve in-demand skills stream alt kategoriler vardır. Bu kategorilerin hepsinde Ontariolu bir işverenden iş teklifi alınması gerekmektedir.

Foreign worker kategorisinde Kanada içinde ya da dışında yaşayan ve beceri seviyesi 0, A veya B tipi işlerde çalışıp Ontario’dan iş teklifi alan adaylar kabul edilmektedir.

International student stream kategorisinde ise Kanada içinde ya da dışında yaşayan ve yine beceri seviyesi 0, A veya B tipi işlerde iş tecrübesi olan ve ayrıca Kanada içinde en az bir yıllık bir eğitim programından mezun olanlar başvuru yapabiliyor. Bu adayların da iş teklifi almaları gerekiyor.  

OINP’in In-demand skills stream ise daha çok Ontario’da eksikliği hissedilen meslek sahiplerine (tarım, inşaat, tır şoförlüğü vs) özel bir kategoridir. Bu adayların da yine iş teklifi almaları gerekmektedir.  

Yine OINP’in Human Capital Category programında iki alt kategori bulunmaktadır. International Graduates ve Ontario’s Express Entry. Adından da anlaşılacağı üzere International Graduates programı Ontario’da y.lisans ya da doktora mezunlarına özeldir. Ontario’s Express Entry programında ise federal ekspres giriş sisteminde kayıtlı adaylar seçilmektedir. Bu adaylar ya Fransızca bilmeleri ya da Ontario için önemli olan meslekleri yapmalarından dolayı seçilmektedirler.

Human capital category kapsamında işletilen International Graduates alt kategorisinde Ontario’da bir üniversite de y.lisans ve doktora eğitimi almış mezunlar yararlanmaktadırlar. Bu öğrenciler mezuniyetlerinden itibaren en fazla iki sene içinde başvuru yapabilirler.

Yine human capital category kapsamında işletilen Ontario’s Express Entry alt kategorisinde ise üç program göçmen kabul etmektedir. Bunlar French-speaking skilled worker category, human capital priorities stream ve skilled trades stream.

Bu kategorilerden seçilmek için federal ekspres giriş aday havuzunda kayıtlı olmak yeterlidir.

Diğer eyalet aday programlarında olduğu gibi Ontario’da da girişimcilere özel programlar bulunmaktadır. Girişimcilerin Ontario merkez bölgesi (GTA) ve merkez dışı olmak üzere iki ayrı bölgeye göre kriterler oluşturulmuştur. GTA bölgesine yatırım yapacakların en az 800.000 CAD mal varlığına sahip olmaları ve GTA bölgesinde en az 600.000CAD tutarı yatırım yapmaları gerekiyor.

Ontario merkez dışında yatırım yapacakların ise en az 400.000CAD malvarlığına sahip olarak yine merkez dışında en az 200.000CAD yatırım yapmaları gerekiyor.  

Murat Kandemir, 28 Eylül 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder