28 Eylül 2019 Cumartesi

Nova Scotia PNP Programı: Özet


Kanada’nın Nova Scotia (NS) eyaleti diğer eyaletlerde olduğu gibi bir işverenden iş teklifi olan göçmen adayların öncelik tanımaktadır.

Nova Scotia Eyalet Aday Programı (NS PNP)’nın tüm ana göçmenlik kategorileri şunlardır. 1-Labour Market Priorities, 2-Skilled Workers, 3-Occupations in Demand, 4-Nova Scotia Demand: Express Entry, 5-Nova Scotia Experience: Express Entry, 6-Labour Market Priorities for Physicians, 7-Physicians, 8-Entreprenur ve 9-International Graduate Entrepreneur Stream.

NS PNP’nin labour market priorities kapsamında kabul edilecek adaylar federal göçmenlik sistemi ekspres giriş aday havuzunda kayıtlı adaylardan seçiliyor. Adayların önce NS tarafından seçilmesi ve kendilerine letter of interest gönderilmesi gerekiyor. Federal aday havuzundan kimin kabul edileceğine NS karar veriyor.

Skilled workers kategorisinde ise adayın NS’den iş teklifi alması gerekiyor.

Occupations in demand ise NS’de eksikliği hissedilen işlerde çalışanların başvurabilecekleri bir programdır. Bu işler orta kalifiye NOC C beceri tipinde olan işlerden oluşmaktadır. Ayrıca iş teklifi mutlaka gerekmektedir.

Nova Scotia Demand: Express Entry programında ise A ve B alt kategoriler bulunmaktadır. A kategorisinde iş teklifi olan adaylar seçilirken B kategorisinde iş teklifine gerek yoktur. B kategorisi şu an kapalıdır.

Nova Scotia Experience: Express Entry kategorisinde ise Nova Scotia’da en az bir sene iş tecrübesi olan adaylar yararlanabiliyor.

Labour Market Priorities for Physicians ve Physicians kategorileri yabancı doktorlara özeldir. NS’ye gidecek doktor adaylarının önce eyaletin sağlık otoriteleri tarafından kabul edilmeleri gerekmektedir.

Entrepreneur kapsamında ise NS’ye yatırım yapacak girişimciler yararlanabiliyor. Yeni iş kuracak ya da var olan bir işe ortak olacak adayar NS’ye girişimci olarak yerleşebilirler. Kişinin ne az 600.000CAD mal varlığı olmalı ve en az 150.000CAD yatırım yapmalıdır.

International Graduate Entreprenur Stream kapsamında ise eyalette okumuş olup kendi işini açmak isteyen girişimci mezunlar kabul edilmektedir. Bu kişiler yeni bir iş yeri açabileceği gibi var olan bir işyerini satın da alabilirler.   

Murat Kandemir, 28 Eylül 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder