30 Eylül 2019 Pazartesi

Saskatchewan 769 Adayı Göçmen Kabul Etti


Kanada’nın eyalet göçmenlik programları (PNP) göçmen alımında oldukça aktif olarak öne çıkıyorlar.

Dolayısıyla size Kanada’nın federal göçmenlik programı ekspres giriş (express entry) sistemine göre alternatif sunabilirler.

Örneğin Saskatchwan eyaleti 25 Eylül’de yaptığı seçmelerde 769 kişiyi eyalet aday göçmenlik programı (SINP) çerçevesinde kabul etti. 769 kişi SINP’ın exspres entry ve occupation in-demand alt kategorilerinden davetiye aldı.

SINP kapsamında işletilen express entry ve occupation in-demand alt kategorileri oldukça popüler programlar.

25 Eylül’de kabul edilen kişiler arasında inşaat ve kimya mühendisleri, radyasyon teknikerleri, psikologlar ve bilgi işlem uzmanları ve danışmanları da dahil olmak üzere 100 farklı meslek uzmanı var.

SINP’ın bu alt kategorilerinden davetiye alabilmek için ilgili meslekte en az bir yıl iş tecrübesi gerekmektedir. Davetiye alanların hiçbirisi eyalette iş teklifi ya da Kanada iş tecrübesine ihtiyaç duymadan seçilmişlerdir.

Saskatchewan PNP programının alt kategorilerinden başvurabilmek için eyalete başvuru yapılmalıdır. Expression of Interest (EOI) denilen başvuru ile yabancılar eyaletin PNP programına kaydolarak Saskatchewan’da yaşamak ve çalışmak istediklerini beyan etmiş oluyorlar.

Seçilenlerin 365’i occupations in-demand kategorisinden ve diğer 404 kişi de SINP’ın Express entry kategorisinden seçildiler.

Federal hükümetçe işletilen ekspres giriş sistemi kapsamında Kanada’nın en büyük göçmenlik programları olan federal nitelikli işgören sınıfı (FSWC), federal kalifiye işçi sınıfı (FSTC) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) programları göçmen kabul ediyor.

Federal ekspres giriş aday havuzunda kayıtlı olan kişiler eğer herhangi bir eyalet tarafından kabul edilerek aday gösterilirlerse federal sistemde ek 600 puan kazanmaktadırlar. Bu ek puan onların federal göçmen çekilişlerinde hemen kabul edilmelerine olanak tanıyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Saskatchewan’dan eyalet adaylığı kazanmak isteyen kişiler SINP sistemine ayrı bir başvuru (EOI) yapmaları gerekiyor.

Aynı federal ekspres giriş sisteminde olduğu gibi SINP’e EOI başvurusu yapan adaylar da yaş, iş tecrübesi, eğitim ve dil becerileri faktörlerinden puanlamaya tabi tutulmaktadırlar. Saskatchewan’da bağı olan adaylara öncelik verilmektedir.

Murat Kandemir, 30 Eylül 2019   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder