24 Haziran 2020 Çarşamba

Kanada 11 Haziran’da 3559 Göçmeni Kabul Etti


Kanada göçmenlik bakanlığının (IRCC) yaptığı son elemelerde 3559 göçmen adayı Kanada’ya kabul edildi.

Kabul edilen göçmen adayları Kanada tecrübe sınıfı (CEC) programı kapsamında kabul edildi. Seçilmek için gerekli puan seviyesi ise 437’ye kadar düştü.

11 Haziran’da seçilen göçmen adaylarına Kanada daimî ikamet başvurularını tamamlayabilmeleri için kabul mektubu (ITA) gönderildi.

Göçmenlik davetiyesi havuzda bulunan ve minimum aday puanı olan adaylara gönderiliyor. ITA alan adayların göçmenlik başvurularını tamamlamaları için 60 günü bulunuyor.    

Kanada mart ayından bu yana korona virüs tedbirleri uyguluyor ve bu tedbirler kapsamında sadece Kanada’da çalışan işçileri göçmen olarak kabul ediyor.    

Son çekilişte kabul edilen adaylar Kanada’da en az bir yıl iş tecrübesi olanlardan seçildi.

Kabul edilenlerin 341’i eyalet aday programları (PNP) ile eyalet adayı gösterilenlerden seçildi. PNP programları ile kabul edilebilmek için önce bir eyaletten göçmen adayı olarak gösterilmeniz gerekiyor.

Eyalet tarafından seçilen kişilere eyalet aday sertifikası düzenleniyor. Bir eyaletten aday olan kişiler bu sertifika ile ek 600 puan alıyorlar. Bu puan seviyesi ile federal ekspres giriş profilini tekrar güncelliyor ve kısa sürede federal hükümetten kabul mektubu alabiliyorlar.

Son çekilişlere ve seçilmek için gerekli minimum puan seviyelerine baktığımızda eyalet adaylığı ile gelen 600 puanın çok önemli olduğunu görürüz.

Mart ayından bu yana birçok çekiliş yapılmasına rağmen Kanada dışında yaşayan göçmen adaylarının başvuru yapabildiği federal nitelikli işgören sınıfından (FSW) herhangi bir adayın kabul edilmediği gözlerden kaçmadı.

Kanada’ya gelmek isteyen yabancıların göçmenlik başvurusu yapabilmelerinin önü hala açık bulunuyor. Adaylar isterlerse göçmenlik havuzuna kaydolabilirler.  

Korona virüsü salgını ve 18 Mart itibariyle salgına karşı konulan çeşitli önlemler sebebiyle Kanada hükümeti son çekilişlerde tercihini PNP ve CEC başvurularından yana kullandı. 4 Mart 2020’den bu yana yapılan toplam 13 çekilişte sadece PNP ve CEC adayları seçildi.

PNP ve CEC’den yararlanarak seçilenlerin çoğu halihazırda Kanada’da bulunan ve çalışanlardaon oluşuyor.

Kalifiye işgören adaylarının (FSW) seçilmemesinin sebepleri arasında tabi ki korona virüsü ve ona karşı alınan tedbirler yatıyor. Ülkeye giriş-çıkışlar kısıtlandı ve FSW adaylarının seçilmesi halinde başvuruları için gerekecek bazı evrakları (sağlık muayenesi ya da sabıka kayıtları vs.) tamamlayamayacağı gerçeği de diğer sebeplerden. Ayrıca ülkeye girişlerde hala karantina uygulaması devrede ve bu durum halkın sağlığı sebepleri ile Kanada dışında yaşayan kişilerin seçilmesini engelliyor.

08 Haziran 2020 tarihi itibariyle Kanada’ya gitmek isteyen göçmenlerin kayıt olduğu aday havuzunda seçilmeyi bekleyen kayıtlı aday sayısı 143.567 oldu. 

Kanada’da eğitim ya da iş tecrübesi olanlara ek puan verildiği ekspres giriş sisteminde ayrıca Kanada’da yaşayan kardeşler içinde ek puan vardır. İngilizce dili dışında Fransızca bilen adaylara da ayrıca ek puan verilmektedir.

Kanada’ya göçmenlik düşünüyorsanız ücretsiz değerlendirmemiz için bize başvurabilirsiniz.

Lütfen CV’nizi, varsa İngilizce ve/veya Fransızca sınav sonucunuzu murat_kandemir@outlook.com adresine gönderin.

Murat Kandemir, 24 Haziran 2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder