17 Haziran 2020 Çarşamba

Korona Virüs Döneminde IELTS ve CELPIP Sınavları

Korona virüsü (COVID-19) pandemisi süresince tüm hizmetlerde aksama yaşandı. Bu yazımızda Kanada göçmenlik ve eğitim başvurularında önemli bir yere sahip olan IELTS veya CELPIP sınavları konusunda bilgi vermek istedik.

Artık daha fazla günde IELTS ve CELPIP sınavları yapılacak.

Kanada hükümeti federal (express entry) ya da eyalet adaylığı (PNP) ile göçmenlik başvurusu yapmak isteyenlerin İngilizce seviyelerinin belirlenmesinde IELTS genel eğitim ya da CELPIP sınav sonuçlarını kabul ediyor.

Tüm hizmetlerde olduğu gibi geçtiğimiz mart ayından bu yana IELTS ve CELPIP sınavlarında da aksaklık yaşanmıştı. COVID-19 ile mücadele kapsamında bu sınavlar dahil olmak üzere birçok hizmet geçici olarak askıya alınmıştı.

Tüm dünyada olduğu gibi Kanada’da uygulamaya koyduğu COVID-19 kısıtlamalarını normalleşme sürecinde kaldırmaya başladı.

IELTS sınav merkezleri de 15 haziran itibariyle toplamda 72 ülkedeki test merkezlerini hizmete açtı.

Türkiye’de IELTS sınavı için Haziran ayı itibariyle test günü alınabiliyor. Test günleri devletin COVID-19 kararları çerçevesinde veriliyor ve gerektiğinde sınav tarihi değiştirilebiliyor.

IELTS sınavları Kanada’da da başlamış bulunuyor.

IELTS sınavı için size en yakın tarih ve yer için IELTS resmi sitesini incelemenizi öneririm.

Kanada göçmenlik başvurularında ingilizce dil seviyesini kanıtlamada IELTS yanında CELPIP sınav sonuçları da kabul edilmektedir.

15 Haziran itibariyle CELPIP sınavları da yapılmaya başlanmıştır. Özellikle Kanada içinde bulunanlar IELTS dışında CELPIP sınavına da girebiliyorlar.

CELPIP sınavları Kanada’da British Columbia, Alberta, Manitoba, New Brunswick, Newfoundland and Labrador, Ontario, Kebek ve Yukon eyaletlerinde yapılıyor.

Kanada dışında ABD, Çin, Filipinler, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde de CELPIP sınavına girilebilir.

COVID-19 pandemisi yüzünden IELTS ya da CELPIP sınavlarına girilememesi Kanada’ya göçmenlik başvurusu yapılmasının önündeki en büyük engellerden birisiydi çünkü sınav skorları başvuru yapılması için gerekli ilk adımlardan birisidir.

Eğer sınava girmek istiyorsanız şimdiden gün almanızı öneririm.

Murat Kandemir, 17 Haziran 2020  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder